Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

41 procent van de zonnecrèmes versnelt groei huidkanker

Ze lijken inwisselbaar, maar de ene zonnecrème is duidelijk de andere niet. Na onderzoek van 500 (Amerikaanse) zonnecrèmes blijkt dat 41 procent vitamine A (retinyl palmitate) bevat, wat de groei van huidkanker en huidtumoren net kan versnellen.


Meer dan de helft van de crèmes blijkt oxybenzone te bevatten, wat de hormoonhuishouding beïnvloedt en de kans op kanker en vruchtbaarheidsproblemen doet toenemen. 

8 procent geschikt
Uiteindelijk concludeerde de milieuorganisatie Environmental Research Group dat maar 40 van de onderzochte crèmes (8 procent) geschikt was voor gebruik.

"Er worden te vaak overdreven uitspraken en beloftes gedaan over de factor, en er zitten te vaak potentieel schadelijke stoffen in", besluit Environmental Research Group. 

Geen spray

De gewone zonnecrèmes scoorden beter dan de nu populaire sprays en poeders. Met een crème kan je immers een goede dikke laag leggen, wat zeker voor kinderen aan te raden is. Crèmes die moeilijk smeren en een witte laag op de huid achterlaten verdienen de voorkeur.

Zinkoxide

De groep raadt aan geen zonnecrèmes te kopen die meer dan factor 50 belooft. Integendeel zelfs, ze zou factor 30 verkiezen boven factor 50, en zinkoxide of titaniumdioxide boven oxybenzone. Ook moet er altijd een UVA- en UVB-filter aanwezig zijn. 

Nut oxybenzone en avobenzone
Oxybenzone is de meest gebruikte stof om UVB-stralen te absorberen. Avobenzone absorbeert UVA. Het heeft het nadeel dat het afgebroken wordt door zonlicht, dus het moet gecombineerd worden met andere ingrediënten om effectief te zijn. Beide stoffen worden gemakkelijk door de huid opgenomen (tot 9 procent), wat ook betekent dat ze gemakkelijk schade kunnen toerichten in het lichaam. 

Vraagtekens

Maar anderen plaatsen ook vraagtekens bij het gebruik van titaniumdioxide of zinkoxide. Ze worden dan wel minder opgenomen door de huid, maar hun effecten zijn nog niet bekend. Er bestaat een lichte voorkeur voor zinkoxide boven titaniumdioxide omdat het biologisch afbreekbaar is.

Natuurlijke crèmes

Wie liever naar natuurlijke zonnecrèmes grijpt kan terecht in enkele natuurwinkels. Deze zijn meestal gemaakt met organische oliën van macadamianoten, groene thee-extracten, bijenwas, gezuiverd water en titaniumdioxide of zinkoxide. Dat laatste zorgt voor de witte laag op de huid. Deze crèmes vergen wel een pak meer wrijven voor ze door de huid worden opgenomen. (edp)


Opmerking door Warriorsforhealth.com:

Ben geen voorstander van al die kleurige cosmetische flesjes uit de drogistery.

Ze bevatten echt een hoop troep die door je huid zal worden opgenomen.

Ikzelf geef de voorkeur aan natuurlijke biologische kokosolie, cacao boter of een andere natuurlijke olie.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/14/You/article/detail/1126557/2010/06/29/41-procent-van-de-zonnecremes-versnelt-groei-huidkanker.dhtml


Wat zit er allemaal in uw zonnecreme?”

Lees het hier.


Zonnen

Het is er de afgelopen jaren goed ingeramd. Kijk uit met zonnen! Zonlicht is gevaarlijk, het kan huidkanker veroorzaken!

In Ohio is zelfs al eens een moeder bekeurd, omdat ze haar drie kinderen niet met zonnebrandmiddel had ingesmeerd waardoor ze ernstig verbrande gezichten hadden gekregen!

De werkelijkheid is, zoals gewoonlijk, ingewikkelder.

Zonlicht helpt namelijk ook sommige vormen van kanker te voorkomen, via de vorming van vitamine D. Voor dermatologen is dat geen prettige boodschap. Zij proberen juist de mensen duidelijk te maken dat zonnen gevaarlijk is en dat ze de zon beter kunnen vermijden. Ook worden ons door de media massaal producten met een hoge beschermingsfactor aangeraden. Lees, voordat u uw huid helemaal dichtsmeert met dit goedje, even het artikel over de ingredienten die in deze creme's zitten. Link onderaan dit artikel. U komt er dan achter dat de oplossing misschien wel erger is dan de kwaal!

Vitamine D komt op twee manieren in het lichaam: via het voedsel (vooral vis) en via zonlicht. Vitamine D helpt om de botten sterk te houden (een gebrek veroorzaakt Engelse ziekte, een botafwijking), maar beschermt ook tegen ongecontroleerde celvermeerdering, kanker dus. Daarom ook maken sommige farmaceutische bedrijven vitamine D-achtige stoffen als kankermedicijn.

Cedric Garland van de universiteit van Califomie in San Diego heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dikkedarmkanker en is tot de conclusie gekomen dat de mannen die het meest vitamine D in hun voedsel hadden, de minste tumoren kregen. Een onderzoeker van NASA, William Grant, meldt dat dit ook voor vitamine D uit zonlicht geldt. Hij concludeert dat de mensen in de zuidelijker staten van Amerika -met meer zon dus - minder kanker hebben en dat dit maar voor een klein deel kan worden verklaard door voedsel. En dus moet het wel de gunstige werking van het zonlicht zijn. In het blad Cancer schatte hij dat jaarlijks ruim twintigduizend Amerikanen sterven door een gebrek aan zonlicht.

Dit was tegen het zere been van verschillende medische deskundigen. Ze kwamen met allerlei inhoudelijke kritiek. Grant paste zijn studie aan maar de conclusie bleef overeind.

Zonlicht doet bovendien meer dan alleen vitamine D aanmaken. Het speelt een rol bij de aanmaak van cholesterol en lichaamscellen gaan ook nog allerlei andere stoffen aanmaken zoals lumisterol en tachysterol, die ze anders niet zouden produceren. Van deze stoffen is de functie niet bekend, maar het is geen gekke gedachte om te veronderstellen dat ze enig nut hebben voor het lichaam.

Conclusie: wees voorzichtig met zonnen, zorg dat je niet verbrand maar overdrijf de angst voor de zon niet. Met name mensen met een donkere huid maken minder snel vitamine D aan en voor hen is een gebrek aan zonlicht zeker riskant. Lees ook het artikel "Wat zit er in uw zonnecreme".


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com