Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Mijn woede–uitbarsting

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan.

Het is vijf jaar geleden maar ik word nog steeds woedend als ik bedenk hoe de banken de economie verwoestten en er doodleuk mee wegkwamen. Dat verbaast je misschien als je mij op tv altijd netjes objectief ziet zijn, voors en tegens naast elkaar zettend zonder persoonlijke mening. Ik ben van de oude stempel dus ik vind dat journalisten informatie moeten geven, geen opinies.

Maar dit is een onderwerp waarover ik echt laaiend kan worden. Iedereen is het erover eens dat de financiële crisis voor een groot deel werd veroorzaakt door een kredietbubbel: makkelijk uitgegeven leningen zonder echt onderpand waarin flink werd gehandeld door bedrijven die alle regels hadden laten varen en niet op de vingers werden getikt door toezichthouders.


Het waren de banken en handelshuizen die onze economie de afgrond in duwden. Maar terwijl uw en mijn huis nog steeds minder waard is dan de hypotheek, zitten de CEO's van banken in de VS nog lekker in het pluche. Geen enkele grote vis is vervolgd terwijl commissie na commissie, toezichthouder na toezichthouder concludeert dat er wetten zijn overtreden. Want ja, hoe werkt dat als je bakken geld hebt? Je koopt vervolging af.


Om een voorbeeld te geven: Amerika's versie van de Autoriteit Financiële Markten zei bewijzen te hebben dat Goldman Sachs beleggers voorloog. Ze zouden tegen klanten gezegd hebben dat bundels waardeloze hypotheken een goede belegging waren maar zetten er zelf geld op in dat de aandelen zouden crashen, wat ook gebeurde.

 

Goldman schikte de zaak voor 550 miljoen zonder schuld te erkennen. Overigens, dat bedrag verdient de zakenbank in twee weken terug, dus het doet amper pijn. Die beurswaakhond, de SEC, haalde bijna drie miljard op aan schikkingen maar steeds bekende niemand schuld. Nu concludeert de SEC dat het teveel schikte en het spel harder had moeten spelen. Maar ja, op veel van de zaken zit een verjaringstermijn van vijf jaar en laten het nou net vijf jaar na de crisis zijn. 

 

De minister van Justitie beloofde onlangs dat er echt vervolgingen komen. Maar ja, dat deed hij in 2009 ook al. Het OM blijft maar zeggen dat het zo lastig is om mensen te vervolgen omdat het allemaal zo ingewikkeld is en ze ook willen 'voorkomen dat een arrestatie van een CEO de reputatie van een bank zou schaden', aldus een voormalig officier van justitie.

Het is slapheid van de toezichthouders. Maar die zijn ook gebonden aan een politiek systeem dat aan elkaar hangt van het geld van de banken. In 1999 werd de wet ongedaan gemaakt die bepaalde dat een bank die geld van burgers beheert, niet ook een beleggingsbedrijf mag zijn.

Het resultaat hebben we gezien. Maar pogingen om de wet in ere te herstellen worden geblokkeerd door senatoren van beide partijen die hun verkiezingsspotjes betalen met donaties van bankiers en opvallend vaak een paar jaar later opduiken als lobbyist van inderdaad, de financiële sector.


Iedereen faalde. Maar eerlijk gezegd ben ik vooral kwaad op de bankiers die kennelijk elke moraal opzij hebben gezet. Je wordt gered met geld van de belastingbetaler en vervolgens verbreek je de belofte om lenen makkelijker te maken, je gaat gewoon door met ondoorgrondelijke en risicovolle beleggingssystemen, je blijft meer gokken dan je in kas hebt, je geeft jezelf maar weer eens tien miljoen bonus omdat je zulke 'unieke kennis' hebt. 

 

En de burgers? Die sukkels die van hun bank verwachten dat hun geld er veilig staat? De schatten denken nog steeds dat het om hen gaat. Die geef je een boete als ze rood staan en een minachtende blik als ze met dat loser-salaris een hypotheek willen afsluiten. Begrijp me niet verkeerd, ik weet best dat jouw buurvrouw die bij jouw lokale Nederlandse bank werkt een schat is die haar werk gewetensvol uitvoert, om haar gaat het me niet, maar om de CEO's die hier om mij heen penthouses van 90 miljoen kopen en maserati's kado doen aan hun kinderen, van wie is aangetoond dat ze onwettig handelen toejuichten en beloonden, en die er gewoon mee weg komen.

 

Want ja, zelfs die paar bankbazen die een boete moesten betalen, deden dat meestal niet uit eigen zak. Nee hoor, daar had de bank lekker geld voor vrijgemaakt. Joh, dan verhogen we toch even de kosten voor een bankpas voor Jan Modaal?

 

Anyway. Dank voor het aanhoren van mijn uitval. Nu ik dit uit mijn systeem heb ga ik weer heel objectief en redelijk het nieuws voor je verslaan. 


Auteur: Eric Mouthaan

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/column/erik-mouthaan/mijn-woede%E2%80%93uitbarsting

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com