Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Een werkwillige Willie Wortel

Dóórgaan na je vijfenzestigste?

Prof. dr. Willem Johan (‘Pim’) Kolff heeft daar al dertig jaar geen problemen mee. Toch heeft hij geen gebrek aan lauweren om op te rusten: 16 eredoctoraten en inmiddels meer dan 120 prijzen en onderscheidingen, waaronder de Lasker Award (de Amerikaanse ‘Nobelprijs’), de Japanprijs, Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Grootste Overijsselaar aller tijden (terwijl hij al langer dan een halve eeuw Amerikaans staatsburger is).

Pim Kolff wordt in 1911 geboren in een hotel op de Leidse Beestenmarkt. Vader Jacob werkt dan als assistent verloskunde in het academisch ziekenhuis en wordt achtereenvolgens huisarts in de Achterhoek en directeur van een tuberculosesanatorium in Beekbergen. Maar Pim wil liever directeur worden van een dierentuin.

Hij is slim, maar dyslectisch. De jongeman werkt graag met zijn handen zonder ze vuil te maken. Een biologiestudie ligt voor de hand, maar het wordt, ondanks zijn weerzin tegen stervende mensen, geneeskunde in Leiden . In 1937 doet hij zijn artsexamen, trouwt met Janke en verhuist naar Groningen voor zijn specialisatie interne geneeskunde.

Mei 1940 zet hij in Den Haag de allereerste bloedbank van het Europese vasteland op. Hij accepteert een baan in het hospitaal van Kampen, waar hij voorkomt dat joden in vijandelijke handen vallen door ze ‘ziek’ te houden én waar hij heimelijk werkt aan een hemodialyseapparaat. Daarmee weet hij in 1947 het leven van de Duitse Sofia Schafstadt te redden. En zo zullen zijn talloze slimme vindingen nog miljoenen levens verlengen. Na zijn emigratie brengt hij de hart-longmachine op de markt en verbetert hij de kunstnier. Hij wordt hoogleraar in Salt Lake City , ontwikkelt de intra-aortale ballonpomp, ontwerpt met Jarvik het eerste kunsthart, werkt onder andere aan een kunstoog, een kunstoor en een robotarm. Nu promoot hij zijn draagbare kunstlong.
Hoe het is om de vrouw te zijn van een obsessieve, ­koppige workaholic? Eenzaam…. Zes jaar geleden zijn ze gescheiden.

Jan Hein van Dierendonck


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com