Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Rode Kruis bedeelde nooit zoveel voedselpakketten sinds WOII door Europese crisis

Hoe hard de economische crisis in de Europese Unie toeslaat, blijkt uit cijfers van het Rode Kruis over de verdeling van voedselpakketten. De hulporganisatie kreeg dezer dagen meer aanvragen voor voedselhulp dan wanneer ook sinds het einde van Wereldoorlog II, nu 68 jaar geleden. Toen heerste er in zowat heel Europa hongersnood. Terwijl je overvloedige voedselhulp vooral zou verwachten in oorlogsgebieden of regio's die getroffen zijn door een natuurramp, is de vraag naar voedselpakketten en onderdak tegenwoordig immens groot in geïndustraliseerde landen van de Europese Unie. Het gaat niet enkel om de zwaarst getroffen landen in Zuid-Europa zoals Griekenland en Spanje, maar ook om traditioneel rijke landen zoals Finland en Luxemburg. Ook in België is de vraag gestegen.


In twee op de drie afdelingen van het Rode Kruis in Europa is gestart met het bedelen van voedselpakketten. Dat is wellicht de ergste indicator van hoe slecht het met de economische toestand gesteld is. Yves Daccord van het Internationale Comité van het Rode Kruis legt uit. "We delen meer voedsel uit in Europa dan wanneer ook sinds het einde van WOII. We stellen voor het eerst vast dat de plaatselijke afdelingen van het Rode Kruis zich in heel wat Europese landen niet langer op buitenlandse noodhulp moeten concentreren, maar de focus moeten verleggen naar de armen in eigen land."

Middenklasse
Eberhard Lueder, de baas van de EU-afdeling van het Rode Kruis, specifieert: "Het gaat daarbij niet enkel om armere landen in het zuiden en het oosten van Europa, maar ook mensen in Luxemburg en Finland bijvoorbeeld. De traditionele hulpkanalen van de staat vallen meer en meer zonder middelen, zodat heel wat mensen naast de noodzakelijke bijstand vallen. Daarom richten ze zich tot de kerk of het Rode Kruis. Tegenwoordig weet niemand wie het volgende slachtoffer wordt. Heel wat mensen uit de middenklasse die zichzelf als 'veilig' beschouwden, komen in een situatie terecht waar ze plots hun eigen noden niet meer kunnen betalen."


Facturen
Het Rode Kruis zegt dat het niet enkel om vragen om voedselhulp en onderdak gaat, maar ook hulp om de facturen voor water, elektriciteit en huur te bekostigen. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, is zich bewust van de grote problemen en wil de enorme impact van de crisis aankaarten op de lentetop die morgen begint.

Lagere prijzen
Grote en rijke landen als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland moesten vooralsnog geen beroep doen op noodhulp van het Rode Kruis, maar dat betekent allermminst dat de bevolking in die landen niet zou lijden. In dichtbevolkte steden wordt al bijna vervallen voedsel uit de supermarkten verzameld om tegen een veel lagere prijs te verkopen aan arme mensen. Bij ons en in Frankrijk zijn er speciale winkels waar mensen voedsel en kleren kunnen kopen tegen spotprijzen. 

Bezuinigingen
Ook andere hulporganisaties doen dezelfde vaststellingen als het Rode Kruis. Jore Nuno Mayer, de secretaris-generaal van Caritas Europa, legt uit: Volgens onze informatie uit heel Europa vragen steeds meer mensen om hulp. De voornaamste redenen zijn de toenemende en langdurige werkloosheid, maar ook de strenge bezuinigingsmaatregelen die de sociale zekerheid aantasten."


Door: Koen Hellemans 

http://www.hln.be

Bron: Daily Mail

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com