Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Vitaminen zijn niet alleen essentieel in voeding, maar ook populaire ingrediënten in cosmetica. Een minder bekend voorbeeld is vitamine K.


Vitamine K is op de cosmetica ingrediëntenlijst ook wel te herkennen als phytonadione.

Er bestaan verschillende vormen van vitamine K, maar phytonadione wordt gezien als de meest veilige en meest effectieve vorm, ook wel vitamine K1 genoemd.

 

Vitamine K is een populair ingrediënt in crèmes tegen wallen en gesprongen adertjes.

Het speelt in het lichaam namelijk een belangrijke rol bij de bloedstolling en wordt vanuit dat gegeven toegevoegd aan cosmetica: het idee is dat vitamine K de verwijdde of gesprongen adertjes onder de huid zou helpen slinken, waardoor donkere kringen of spinadertjes (spider naevi) zouden moeten verminderen.


Uit onderzoek concludeert cosmeticacriticus Paula Begoun echter dat de werking minimaal te noemen is, niet in de laatste plaats omdat de vitamine K in een crème de aders hoogstwaarschijnlijk niet eens bereiken. Er was slechts minimaal resultaat waarneembaar in een onderzoek waarin vitamine K werd gebruikt in combinatie met andere ingrediënten, waaraan alle mogelijke effecten ook toegeschreven zouden kunnen worden.


Ontstekingsremmend?

Wel aangetoond is een licht ontstekingsremmende werking. Net als een positief effect op de vervaging van littekens een reden waarom vitamine K ook tegen acne kan worden ingezet.

 

Ook wordt het gebruikt als post-operatieve huidverzorging om zwellingen in te perken, maar die werking is wederom onvoldoende ondersteund met bewijs .


Hoewel vitamine K wellicht minder effectief lijkt dan sommige cosmeticafabrikanten ons graag willen laten geloven, zijn er geen negatieve bijwerkingen of risico's voor de gezondheid bekend.


Vitamine K is in ons lichaam dus erg belangrijk bij de bloedstolling, maar heeft in cosmetische producten weinig toegevoegde waarde.

Bron: nu.nl


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com