Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Michael Pollan; enkele prikkelende uitspraken

 

Michael Pollan gaf  een lezing in De Duif in Amsterdam, voor een zaal met zo'n 500 belangstellenden. Hij sprak over zijn boek 'Een pleidooi voor echt eten' en viel het 'nutritionisme' aan. In het onderstaande enkele van Pollan's prikkelende uitspraken.

 

"De voedingswetenschap is nu ongeveer waar de chirurgie in 1650 was. Ok, mooie ontwikkeling, veelbelovend ook, maar wil je nu al op die tafel gaan liggen? Zullen we maar eerst even wachten op de anesthesie, op de alcohol, op de ontstekingsremmers?"

 

"Nog nooit eerder in onze geschiedenis zijn we tegelijkertijd geconfronteerd geweest met vetzucht en ondervoeding."

 

"De gezonde producten in de supermarkt zitten stil en onopvallend in een hoekje, terwijl even verderop de chocopops staan te schreeuwen hoe gezond ze zijn."

 

"Het nutritionisme is een ideologie. Ze is gebaseerd op vier veronderstellingen.

Ten eerste: 'Het gaat in voeding om de nutriënten, niet om eten. Het eten is alleen maar iets waar je doorheen moet, om bij de nutriënten te komen.'

Ten tweede: 'Omdat nutriënten onzichtbaar zijn, heb je priesters nodig, bemiddelaars tussen ons en de onzichtbare wereld, het heilige nutriënt. Die priesters zijn wetenschappers, diëtisten of schrijvers. We kunnen niet zelf bepalen wat we moeten eten.'

Ten derde: 'Er is een Goed nutriënt en een Slecht nutriënt. Het slechte nutriënt moet je mijden. Van het goede moet je zoveel mogelijk eten.' Maar historisch verandert dit continu! In 1900 dacht de wetenschap dat eiwit het slechte nutriënt was. Daarom zijn de ontbijtgranen indertijd bedacht. Sindsdien wordt er om de zoveel jaar een nieuwe boosdoener en zaligmaker aangewezen."

Ten vierde: 'Het hele doel van eten is gezondheid.' Maar wat dacht u van genot? Identiteit? Gemeenschappelijkheid? Ritueel?"

 

"In 1973 onderzocht een overheidscommissie wat op dat moment de inzichten in gezond eten waren. Daaruit kwamen aanbevelingen over etenswaren, zoals 'Eet minder rood vlees'. Maar de voedingsindustrie accepteerde dat niet. Toen zijn de adviezen geherformuleerd op zo'n manier dat er geen uitspraken meer gedaan werden over voedingsmiddelen, maar alleen nog over voedingsstoffen. De aanbeveling 'Eet minder rood vlees' werd dus: 'Kies vleessoorten die uw inname van verzadigde vetten verminderen.' Sindsdien is dat de officiële taal van voedsel geworden."

 

"Het zou allemaal niet erg zijn, als de mensen gezonder en fitter waren geworden sinds die tijd. Maar het omgekeerde is het geval. Sinds de jaren '70 is vetzucht dramatisch toegenomen."

 

"Om te weten hoe je moet eten, kun je het beste zoeken in de cultuur. De cultuur heeft een enorme wijsheid en ervaring m.b.t. eten opgenomen in de loop van honderden jaren. Die is nu echter verdreven door het vertrouwen in het nutritionisme."

 

"Eet echt eten. Niet te veel. Vooral planten. Eet nooit dingen die je overgrootmoeder niet als eten zou herkennen."

 

(Pollan demonstreert het idee "echt eten" aan de hand van een Powerstick, die hij heeft gekocht bij Albert Heijn:) "Stel je voor: je grootmoeder kijkt hiernaar, en snapt niet goed wat het is. Ze pakt het uit en houdt een draagbare yoghurt stick over. Die herkent ze nog steeds niet. Ze kijkt naar de ingrediënten, die geven geen houvast. Er zitten een stuk of 10 a 15 ingrediënten in. Maar in yoghurt zoals zij het kent, zit maar anderhalf ingrediënt: melk en bacteriën. En de ingrediënten die hier op staan, daar heeft ze nog nooit van gehoord. Conclusie: ze zou dit niet herkennen. Dit is geen voedsel. Dit is hoogstens een voedselachtige substantie."

 

"Een typisch kenmerk van voedselachtige substanties is dat ze nooit doodgaan. Ze rotten nooit. Een paar jaar geleden kocht ik een "twinkie", die legde ik op een plank. Om de paar maanden duwde ik er even met mijn vinger op. Na twee jaar was hij nog even zacht en sponzig als toen ik hem kocht. Wat betekent dat? De bacteriën en schimmels zijn NIET GEINTERESSEERD. Zij weten iets wat wij niet weten: dit heeft als voedsel geen enkele waarde."

 

"Onze gezondheid kan niet losgedacht worden van de gezondheid van de hele voedselketen."

 

"Wat niet veel mensen weten, is dat ook George Bush en zijn vrouw vooral biologisch aten. Ze hielden het alleen goed verborgen."

 

"De mens kan bijna op alle soorten voedsel leven. De Inuit op de Noordpool eten zeehondenvet en mos. Indianen in Midden-Amerika eten bonen en maïs. De Masai in Afrika leven bijna uitsluitend van bloed en rauwe melk. Al die culturen hebben nauwelijks last van hart- en vaatziekten, suikerziekte of vetzucht. Er is maar een dieet dat in de laatste 100 jaar is ontstaan, dat mensen gegarandeerd ziek maakt. En dat is het Westerse dieet."

 

"In Amerika zijn de borden nu even groot als de serveerschalen in de jaren '50."

 

"Een van de belangrijkste redenen dat biologische landbouw bij lange na niet zoveel onderzoeksgeld binnenhaalt als industriële landbouw, is dat je op haar methoden geen patent kan aanvragen. Je kunt een systeem van vruchtwisseling niet patenteren. Daarom gaat er weinig geld heen. Terwijl vruchtwisseling ontzettend krachtig kan zijn, veel krachtiger dan gentech, om je opbrengst te verhogen. Kijk maar naar een bedrijf als dat van Joe Salatin."

 

"Het zou een grote vergissing zijn om in ontwikkelingslanden, waar nu nog heel veel mensen op het platteland leven, de landbouw te industrialiseren, en die mensen naar een leven van armoede in de stad te sturen. Dat is wat we in Mexico hebben zien gebeuren. Een vloed van spotgoedkope maïs heeft daar miljoenen mensen van het platteland weggejaagd. Mensen die in Mexico hun eigen boerderij hadden, plukken nu druiven in de VS."

 

"Ik zeg niet dat handel iets verkeerds is. Het is nooit alles of niets. Maar nu zijn er allerlei landen die zichzelf niet meer kunnen voeden. De WTO raadde jarenlang landen af om hun eigen voedsel te verbouwen. Dit is een grote vergissing gebleken."

 

"Elke hap die je ooit hebt genomen, begon met fotosynthese - op land of in zee." 

 

"Voedsel is ongelofelijk complex. Maar het goede nieuws is dat je het niet hoeft te begrijpen. Je hoeft die wortel alleen te eten."

 

"Verander de wereld door je eten. We moeten stemmen met onze vork. Steeds als je boodschappen doet, kun je de wereld veranderen. Je kunt de wereld echt veranderen, met één hapje tegelijk."

Michael Pollan is de auteur van onder andere "The Omnivores Dilemma" en "Een pleidooi voor echt eten".

Bron: Biologica


Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com