Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Pokkenvirus nieuw wapen tegen kanker!

Auteur: Derk Runhaar

Virussen veroorzaken vaak lastig te bestrijden ziektes, maar kunnen sinds een paar jaar ook ingezet worden tegen kankercellen. Wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd deze virussen veel effectiever te maken. Dit blijkt uit een onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

Gemodificeerde virussen

Sinds een aantal jaar worden het pokken, verkoudheid- en herpesvirus niet langer alleen geassocieerd met ziekte. Wetenschappers hebben enkele soorten dusdanig gemodificeerd dat de virussen kankercellen aanvallen. Het grootste probleem was echter om ook de laatst overblijvende kankercellen op te sporen en te vernietigen. Voor dit probleem lijkt nu een oplossing gevonden te zijn.

Ontploffende cellen

De unieke werking van een virus blijkt heel geschikt om kankercellen uit te schakelen. Dit komt doordat virussen een lichaamscel gebruiken om zoveel mogelijk kopieën van zichzelf te maken. Daarna ontploft de cel en kunnen alle viruskopieën zich verspreiden op zoek naar nieuwe cellen.

Search and destroy

Elk virus heeft een specifieke voorkeur voor bepaalde lichaamscellen. De vernietiging van die specifieke cellen zorgt voor de kenmerkende symptomen van een virusinfectie. Zo ontstaan bij een herpesinfectie blaasjes op de huid en geeft een verkoudheidsvirus keelpijn.

Onderzoekers kunnen een virus zo programmeren dat deze een voorkeur krijgt voor kankercellen. Het gemodificeerde virus reist nu het lichaam door op zoek naar kankercellen die het kan gebruiken voor reproductie van zichzelf. Gezonde cellen worden door dit nieuwe virus met rust gelaten terwijl kankercellen worden opgespoord en vernietigd.

Groot voordeel van deze methode is dat uitzaaiingen ook aangepakt worden. Op dit moment is het nog zo dat de kans op genezing na uitzaaiing van
kanker sterk daalt. De huidige behandelingsmethoden zijn in veel gevallen onvoldoende toereikend. Het gemodificeerde virus kan daar verandering in brengen.

Proefpersonen

De gemodificeerde virussen zijn zo succesvol gebleken in dierproeven dat binnenkort een onderzoek op proefpersonen van start gaat. De huidige generatie antikankervirussen is echter niet goed in staat om het lichaam tot de allerlaatste kankercel te zuiveren. Dit is wel nodig voor volledige genezing van kanker. Daarom wordt er nu gewerkt aan een nieuwe generatie.

Witte bloedcellen lokken

Deze nieuwe generatie van het pokkenvirus schakelt het immuunsysteem van het lichaam in om ook die laatste cellen te kunnen vernietigen. Het gemodificeerde virus, JX-963, scheidt een stofje af dat witte bloedcellen lokt en op die manier een lokale afweerreactie op gang brengt. Virus en immuunsysteem werken zo samen tegen de kanker.

Snel muteren

Er is echter een groot nadeel aan therapie met behulp van virussen. Een virus is in staat zeer snel te muteren. Daarbij is het mogelijk dat er een voor mensen gevaarlijke vorm ontstaat. In 1999 was dit de oorzaak van de plotselinge stopzetting van een studie naar gentherapie met behulp van virussen.

Volgend jaar

Het gemodificeerde pokkenvirus laat echter veelbelovende resultaten zien bij onderzoek naar dikkedarmkanker bij konijnen. Als alles volgens planning verloopt, kan volgend jaar begonnen worden met testen bij mensen. Mocht dat goed verlopen, dan is er naast chemotherapie, bestraling en operatie een vierde behandelingsmethode tegen kanker.

Link naar origineel artikel: http://sync.nl/pokkenvirus-nieuw-wapen-tegen-kanker/1 Dit artikel is gepubliceerd onder een CC BY-NC-SA licentie

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com