Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer
Het lekkere plekje van G


Vraag wie gehoord heeft van Ernst Gräfenberg en je krijgt weinig respons. Leg uit dat de G van Gräfenberg het meest spraakmakende plekje op aarde aanduidt, en je krijgt een vrolijke grijns. Vrijwel iedereen heeft gehoord van de g-spot.

Al is het betreffende gebied reeds in 1672 vrij gedetailleerd beschreven door de Nederlandse anatoom Reinier de Graaf, het bestaan van de g-plek is nog altijd een punt van discussie. Een gynaecologisch eldorado?

Van Gräfenbergs jeugd is weinig bekend. Hij wordt in 1881 geboren in het Duitse Adelebsen, waar hij opgroeit in een joods milieu. Hij studeert geneeskunde in het nabije Göttingen en later in München, waar hij in 1905 summa cum laude afstudeert. Na een tijdje te hebben gewerkt op de afdeling Oogheelkunde van de universiteit van Würzburg, verhuist Gräfenberg naar de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van de universiteit in Kiel.

Daar schrijft hij twaalf artikelen, waarvan er één behoorlijk wat impact zal krijgen. In een casestudie over naar de bijnier uitgezaaide vulvakanker oppert hij namelijk de mogelijkheid dat kanker kan uitzaaien via het bloed – later bekend als ‘theorie van Gräfenberg’.

Vanaf 1910 werkt Gräfenberg in de buurt van Berlijn aan de fysiologie van reproductie. Hij introduceert een ovulatietest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij medisch officier en schrijft zeven artikelen over schotwonden.

Zijn eerste belangrijke publicatie over de vrouwelijke fysiologie verschijnt in 1918. Gräfenberg krijgt grote interesse in geboortecontrole en experimenteert met intra-uterien geplaatste ringen. Na tien jaar onderzoek presenteert hij een zijden ringetje – later vervangen door een effectievere zilverlegering – dat geen wondjes of infecties veroorzaakt.

Zijn Duitse vakbroeders moeten er niets van weten en met de komst van de nazi’s wordt zelfs elke vorm van contraceptie illegaal. Pas later wint de ‘ring van Gräfenberg’ aan populariteit.

Omdat Gräfenberg vrouwen van hooggeplaatste nazi’s in zijn praktijk heeft, voelt hij zich aanvankelijk onaantastbaar, maar in 1937 wordt hij op vage beschuldigingen gearresteerd. Drie jaar later weten de Amerikanen hem vrij te kopen.

Op zijn zestigste doet Gräfenberg opnieuw examen en begint een praktijk in New York. In 1950, zeven jaar voor zijn dood, verschijnt zijn illustere artikel ‘The role of the urethra in female orgasm’. Daarin beschrijft hij een erogene zone op de plek waar de plasbuis het dichts bij de vaginawand ligt. De seksuologen Perry en Whipple geven die plek in 1981 zijn bekende naam, ter ere van Gräfenberg.Jan Hein van Dierendonck

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com