Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Steeds minder vrijheid bij zorgverzekering

Een poosje geleden was het bijna een modekreet: keuzestress. Met name jongeren hebben er last van. De kern van het probleem is te veel aan informatie (via internet) en het gevoel van onvermogen om een goede keuze te maken. De keuzestress kan over van alles gaan: van studierichting, vakantiebestemming, mobiele telefoon tot en met het huren van een kamer.


De gevolgen van de keuzestress verschillen per persoon, maar moeten niet worden onderschat. Volgens sommigen belanden duizenden jongeren op de bank bij de psycholoog of psychiater wegens gevolgen van de stress. Vaak spelen andere factoren mee, maar

keuzestress is nadrukkelijk een probleem.


De komende weken zullen vooral ouderen last krijgen van keuzestress: hun zorgverzekeraar heeft nieuwe voorwaarden gestuurd en van horen zeggen weet iedereen dat er valt te verdienen als je de goede keuze maakt. Bij je eigen zorgverzekeraar, maar vooral bij andere. Het kan gaan om een paar tientjes per maand door een verhoogd eigen risico te nemen. De bedragen die zo bespaard lijken te worden zijn voor veel mensen best veel geld. En dus loont het om eens goed te kijken naar de voorwaarden van andere verzekeraars dan de eigen. Wie daaraan begint, raakt inderdaad snel in de stress. De voorwaarden van de verzekeraars zijn niet gemakkelijk te vergelijken. Er is heel veel puzzelwerk voor nodig om een beetje inzicht te krijgen.


Er zijn sites die pretenderen eerlijke voorlichting te geven, maar het gebruiken van die sites vraagt veel oplettendheid; bijvoorbeeld om te voorkomen dat slechts van de verzekeringen die een contract hebben met de site, hun gegevens worden gepresenteerd.

De winst die met een lagere premie kan worden behaald, moet natuurlijk wel worden betaald: door een hoger eigen risico of door sommige zaken niet te verzekeren of door een beperkte keuze in zorgaanbieders te accepteren. Een voorbeeld van dat laatste: verzekeraars sluiten contracten met slechts een aantal ziekenhuizen in ons land. Partner of familieleden van iemand die in een gecontracteerd ziekenhuis belandt dat op een flinke afstand ligt, is de winst van een paar tientjes al heel snel kwijt aan reiskosten.


De aangekondigde verlaging van de premie en de ‘voordelen’ die mensen kunnen behalen door zich ‘slim’ te verzekeren, zijn uiterst betrekkelijk. Wat met de ene hand wordt gewonnen, wordt door de andere dubbel en dwars betaald. En voor dat spel moeten verzekerden zich uren inspannen om ook maar een beetje te kunnen vergelijken. En het ironische is dat nu al duidelijk is dat in 2015 de premies met vele tientallen euro’s omhoog gaan.


De zorgmarkt is een ingewikkelde, maar één ding is duidelijk: de zorgverzekeraars krijgen steeds meer macht. Ze dwingen hun verzekerden tot keuzes die dezen niet kunnen overzien en ze dwingen zorgaanbieders tot pakketten zorg onder voorwaarden die de zorgaanbieders maar moeten slikken.


De marktwerking in de zorg moet mensen keuzevrijheid bieden, maar daarvan is steeds minder sprake. De zorg voor de gezondheid is bij uitstek een onderwerp van individuele verantwoordelijkheid en keuzes, maar van die vrijheid blijft weinig tot niets over. En de keuzestress is inbegrepen.

Bron: http://www.frieschdagblad.nl

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com