Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Intelligente pil heeft minder bijwerkingen?

auteur Enith Vlooswijk

Betere en meer gerichte bestrijding van ernstige ziekten als kanker, met als gevolg dat de patiënt minder te lijden heeft van de bijwerkingen van de medicijnkuur. Het is in de toekomst mogelijk met behulp van een zogenaamde intelligente pil die medicijnen autonoom en precies op de juiste plek afgeeft in het maag- en darmstelsel. Ook minuscule belletjes, gevuld met gas en medicijnen, dragen bij aan dit toekomstbeeld. De belletjes stromen mee met het bloed en knappen op de plaats van de aandoening. Beide technologieën worden mede ontwikkeld door Philips.

De intelligente pil is bedoeld voor het gericht toedienen van medicatie voor tumoren en ontstekingen in het maag-darmstelsel. Het betreft een capsule die niet alleen het medicijn met zich meedraagt, maar bovendien een pompje om het medicijn te lozen en een chip om de pomp aan te sturen. Verder bevat de pil een batterij, een draadloze ontvanger en verschillende sensoren. De pil is zo groot als al bestaande camerapillen en is dus, met een beetje moeite, gewoon door te slikken.

Persoonlijke pil

De ‘intelligente’ pil maakt het mogelijk in te springen op de lichamelijke kenmerken van individuele patiënten. Elk spijsverteringsstelsel heeft namelijk andere eigenschappen. ‘Bij sommige mensen gaat een pil bijvoorbeeld sneller door de dunne darm dan bij anderen’, zegt Peter van de Schaar, maag- darm en leverarts bij het Atrium MC in Heerlen. ‘Omdat de intelligente pil programmeerbaar is, kun je rekening houden met die verschillen. Personalisatie van de medicatie wordt mogelijk. Zo ver is het echter nog niet: dergelijke concepten gaan we de komende tijd testen.’
De pil kan leiden tot nieuwe geneesmiddelen, waar tot nu toe niemand aan dacht. Bij de ontwikkeling van een medicijn moet de farmaceutische fabrikant namelijk rekening houden met allerlei obstakels. Kan het medicijn na toediening via een injectie bijvoorbeeld veilig en zonder al te veel bijwerkingen via het bloed door de rest van het lichaam stromen naar de gewenste locatie?
‘Als we locaal hogere concentraties van het medicijn kunnen toedienen, hoef je met die bijwerkingen minder rekening te houden’, legt Van de Schaar uit. Want het medicijn komt niet in allerlei andere weefsels en organen terecht. ‘Dat maakt het wellicht mogelijk om het hele concept van de medicatie te veranderen.’

Zuur

Zodra de pil arriveert op de juiste bestemming in het maag-darmstelsel, komt het medicijn vrij. Dat kan doordat de inhoud van de maag veel zuurder is dan die van de darmen. Op basis van de zuurgraad van de omgeving, evenals de tijd die de pil onderweg is, valt dus redelijk nauwkeurig vast te stellen waar de pil zich bevindt. De ingebouwde sensor van de pil meet de zuurgraad, de voorgeprogrammeerde chip verwerkt de gegevens en stuurt op het juiste moment de pomp aan. De arts volgt de gemeten zuurgraad en de activiteiten van het pompje in de pil draadloos op afstand en kan desgewenst de werking van het pompje via een zendertje aanpassen.

“Veel middelen tegen darmaandoeningen zijn niet bestand tegen maagzuur en spijsverteringsenzymen”, zegt Peter van de Schaar, maag, darm- en leverarts bij het Atrium MC in Heerlen en betrokken bij het project. “Met de intelligente pil is het theoretisch mogelijk om de medicatie ongeschonden en in een effectieve concentratie op de juiste plaats te brengen. De kans op genezing neemt toe en het risico op bijwerkingen elders in het lichaam wordt kleiner.”

Voor het toedienen van medicatie op andere plaatsen dan in het maag-darmstelsel wil Philips gebruik maken van minuscule gasbelletjes. De belletjes stromen mee met het bloed en spatten uiteen op de plek waar een tumor of een andere aandoening zit. Het bedrijf werkt in dit verband mee aan het project Burst (Bubbels For UltRaSound and Therapie), een onderzoeksproject gefinancierd door Senter Novem. Ook het Erasmus Medisch Centrum en de universiteiten van Twente en Wageningen nemen hieraan deel.

Belletjes

Het project bouwt voort op een bestaande technologie: kleine gasbelletjes, gebruikt als markers, weerkaatsen hoge geluidsfrequenties met een duidelijk herkenbaar signaal. Ze worden ingespoten in bloedvaten om bloedstromen in beeld te brengen door middel van echoscopie. Bloed zonder de belletjes is met echoscopie moeilijk zichtbaar.

De belletjes die Philips ontwikkelt, bevatten niet alleen stikstofgas, maar ook een beetje medicijn. Door de bellen op het juiste moment te laten knappen, wordt het medicijn toegediend op moeilijk bereikbare plaatsen. Het laten knappen van de belletjes gebeurt met behulp van een krachtige hoge geluidspuls. Het gas dat hierbij vrijkomt, reageert op het ultrageluid door explosief uit te zetten. De wand van het bloedvat raakt daardoor licht beschadigd en wordt tijdelijk enigszins doorlatend. Daardoor kan het medicijn goed doordringen tot het weefsel met de aandoening. De effectiviteit van de medicatie is daardoor groter dan wanneer een medicijn elders wordt ingespoten en het hele lichaam doorgaat.

‘We doen ook onderzoek naar de bruikbaarheid van deze technologie voor gentherapie tegen kanker’, voegt onderzoeker Marcel Böhmer van Philips Research toe. “Normaal heb je een virusstructuur nodig om erfelijk materiaal in te brengen bij een menselijke cel. Wellicht is het ook mogelijk om dit te doen met behulp van de exploderende gasbelletjes. Het erfelijk materiaal dat zo de celwand passeert, zou de ongecontroleerde celdelingen kunnen stoppen, zodat de tumorcellen afsterven.’De experimenten met de microbelletjes met medicijnen bevinden zich nog in een preklinische fase. Het zal dus nog jaren duren voordat patiënten de nieuwe technologie aan den lijve ondervinden. De ‘intelligente’ pil zal wel al mogelijk binnen een of twee jaar worden gebruikt, maar dan vooral als onderzoeksinstrument. ‘De capsule is geschikt om bestaande medicijnen te onderzoeken’, zegt Jeff Shimizu, onderzoeker bij Philips Research in New York. “Hoe goed worden de stoffen in het bloed opgenomen bij verschillende doseringen op verschillende plaatsen? Dat soort vragen kan de pil al vrij snel helpen beantwoorden.’

Precies sterk genoeg

Voor het maken van de gasbelletjes gebruikt Philips een inkjetprinter. Deze spuit druppeltjes van precies gelijke grootte. Dat is belangrijk, omdat de belletjes allemaal op dezelfde manier moeten reageren op de hoge geluidspulsen. Ook moeten ze allemaal dezelfde hoeveelheid medicatie bevatten.
De samenstelling van de inkt luistert al net zo nauw: de wand van de belletjes moet bijvoorbeeld precies sterk genoeg zijn om niet te vroeg te knappen, maar ook niet te laat.
De druppels die uit de printer komen, worden omgezet in belletjes van exact vijf micrometer doorsnede, de grootte van een rode bloedcel. De ‘inkt’ is een mengsel van polymelkzuur en twee olieachtige alkanen in een oplosmiddel met het medicijn. Het polymelkzuur zal uiteindelijk de schil vormen, terwijl een van de alkanen met het medicijn aan de binnenkant blijft zitten.
Tijdens het maakproces verdampt de andere alkaan, waardoor er ruimte ontstaat voor het stikstofgas. Dit gas is onder andere nodig om het belletje zichtbaar te maken met behulp van het ultrageluid.
‘Aan de materiaalkant moet nog veel onderzoek gebeuren’, zegt onderzoeker Marcel Böhmer van Philips Research in Eindhoven. “Zo komen waterafstotende medicijnen bij het knappen van de bel goed vrij. Stoffen die dat niet zijn, blijven echter te veel aan de schil hangen. Aan dat soort problemen werken we nog.’

Doelgerichte medicatie

Gerichte aanpak kanker in maag en darm met programmeerbare pil
Intelligente pil beslist zelf op welk moment de medicijnen worden afgegeven
Minder bijwerkingen met medicijndragende gasbelletjes
Gasbelletjes stromen mee met bloed en knappen op plek van aandoening
Ook gentherapie tegen tumoren in zicht
Technologieën mede ontwikkeld door Philips

Link naar origineel artikel: http://sync.nl/de-intelligente-pil-gaat-zijn-eigen-weg/1

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com