Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Glutathion gebrek bij ernstige chronische ziekten zoals Parkinson en Alzheimer.

Glutathion (GSH) komt in bijna alle cellen van ons lichaam voor in hoge concentraties, en behoort tot de belangrijkste antioxidanten. Alle cellen van het menselijk lichaam kunnen GSH aanmaken. Daarbij is de biosynthese van deze stof in de lever essentieel: muizen met een verstoorde glutathion productie in de lever stierven binnen een maand na de geboorte.

 

GSH speelt een belangrijke rol in fase II bij de biotransformatie van schadelijke stoffen. Met GSH geconjugeerde stoffen zijn gewoonlijk beter in water oplosbaar en kunnen dan door de nieren uitgescheiden worden.

 

Glutathion speelt daarom een belangrijke rol bij ontgiftingseconjugeerdekuren. Ook speelt GSH een belangrijke rol bij het bestrijden van oxidatieve stress, en helpt het antioxidanten als vitamine C en E te regenereren. Vandaar dat GSH ook wel de masterantioxidant of de moeder van alle antioxidanten wordt genoemd.

 

Naarmate een mens ouder wordt produceert het lichaam minder GSH. Voor sommige wetenschappers en medici is dit een reden te vermoeden dat te lage GSH-niveaus in het lichaam verantwoordelijk zijn voor verouderingsprocessen. Logischerwijze ligt het dan voor de hand dat langdurige tekort van zo’n belangrijke stof in het lichaam een oorzaak kan zijn voor het ontstaan en voortduren van (chronische) ziekten.

 

Extra orale suppletie van GSH is weinig succesvol, omdat GSH in de spijsvertering grotendeels wordt afgebroken. Intraveneuze toediening kan uitkomst bieden, maar dat zou dan zeer dikwijls moeten geschieden.

 

In Nederland is GSH binnen de medische wereld nog tamelijk onbekend, en GSH wordt binnen therapieën weinig ingezet. In Amerika echter staat GSH als therapeutische middel de laatste jaren  enorm in de belangstelling. Met name omdat de GSH-niveaus bij patiënten met neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer, Parkinson, MS, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), diabetes etc. veelal dramatisch laag blijken.

 

De Amerikaanse neuroloog dr. David Perlmutter is een vooraanstaand voorvechter van de therapeutische toepassing van GSH bij patiënten die lijden aan neurodegeneratieve ziekten. Vooral bij Parkinson boekt Perlmutter opmerkelijke successen.

Na een injectie met glutathione knapten de Parkinsonpatiënten binnen een half uur zienderogen op.

Op de site http://www.glutathioneexperts.com/gsh-diseases.html is veel te vinden wat het vermoeden kan versterken dat glutathion een waardevol therapeutisch middel kan zijn bij veel neurodegeneratieve en andere ziekten. Volgens de site zou glutathion kunnen helpen bij kanker, Alzheimer, COPD, ALS, diabetes, de ziekte van Lyme, Multiple Sclerose, diabetes etc. De site geeft links naar een groot aantal wetenschappelijke artikelen over glutathion en de betreffende ziekte.

 

Ook bij het zoeken op zoekmachines onder trefwoord ‘glutathion’ met daaraan toegevoegd de naam van een ziekte kunt u veel informatie vinden over het verband tussen glutathiongebrek en een 20-tal ziekten van overwegend degeneratieve aard. Het is dan wel belangrijk om glutathione met een e erachter in te geven, want in het Nederlands is er helaas nog niet veel te vinden.

 

Het probleem bij externe suppletie van GSH ligt vooral in de beperkte houdbaarheid van niet lichaamseigen GSH. Ook bij de intraveneuze variant vormt deze een uitdaging. Het middel moet (in de USA) gekoeld worden vervoerd en bewaard. Toediening geschiedt vervolgens bij de arts. Wekelijks zijn meerdere infuus-sessies van 10-15 minuten nodig. Het aminozuur L-Theanine verhoogt het glutathion niveau in de hersenen en kan zo Alzheimer en Parkinson helpen afremmen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766184

 

Voor patiënten in Nederland kan het ook een probleem zijn om een arts te vinden die de GSH intraveneus wil toedienen. GSH is als therapeutisch middel bij de meeste artsen nog onbekend, en artsen passen therapieën meestal pas toe wanneer er gezaghebbende studies naar zijn gedaan én wanneer de farmaceutische industrie een geneesmiddel aanbeveelt.  

De grote vraag is echter wanneer deze studies naar glutathion en neurodegeneratieve ziekten gedaan en afgerond zullen worden. Zolang artsen daarop wachten zullen patiënten naar andere mogelijkheden moeten zoeken om uit te proberen of zij baat hebben bij GSH.

Bron: Han Kuik


 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com