Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Glaucoom voorkomen of natuurlijk behandelen.

Auteur: Lizzy Turelinckx© - April 2009

Glaucoom is de tweede oorzaak voor blindheid in de wereld en behoord tot een groep van oogziekten die de oogzenuwen beschadigen en tot blindheid leiden. In het beginstadium geeft glaucoom helemaal geen symptomen en dit heeft tot gevolg dat een groot deel van de wereldbevolking in het beginstadium van deze ziekte zit en het helemaal niet weet.

Omdat het gezichtsverlies bij glaucoom in kleine stapjes gebeurd wordt het soms ook wel “silent thief of sight” genoemd. Meestal is de ziekte al in een vergevorderd stadium voordat het hieraan gerelateerde gezichtsverlies wordt opgemerkt en heeft het oog al een onherstelbare schade opgelopen.

Daarom is het zo belangrijk om vroegtijdig stappen te ondernemen om je gezichtsvermogen te beschermen, zelfs al heb je nog helemaal geen klachten. Verder in dit artikel meer over wat je kunt doen om glaucoom te voorkomen of te behandelen, maar eerst wat achtergrond informatie over wat glaucoom is.

Wat is glaucoom en hoe ontstaat het?

De typische beschadiging die het toebrengt aan de oogzenuw is gerelateerd aan een toegenomen druk in het oog. De druk komt door een toename van het aqueous humor, de waterige vloeistof die van nature aanwezig is in de oogbal..

In een gezond oog wordt die vloeistof regelmatig afgevoerd, maar bij glaucoom werkt het drainage systeem niet meer goed zodat de vloeistof stapsgewijs wordt verhoogd in het oog, met als gevolg een overdruk in het oog. Na verloop van tijd ontstaat er druk op de oogzenuwen en die zijn essentieel voor een goed gezichtsvermogen.

In uitzonderlijke gevallen kan glaucoom ook ontstaan wanneer de oogdruk normaal is. Bij sommige mensen zijn de oogzenuwen zelfs gevoelig voor de normale druk in het oog. Glaucoom kan ook gerelateerd zijn aan problemen met de bloedtoevoer naar het oog, wat vaak het geval is bij atheriosclerose – het opstapelen van plak in de bloedvaten – of andere bloedsomloop-stoornissen.

De meest voorkomende vorm van glaucoom is open-angle (of chronische) glaucoom.  Het periferale (of zijdelingse) zicht wordt meestal eerst getroffen. In een later stadium kan glaucoom leiden tot “tunnel vision,” waardoor je alleen nog recht vooruit kan zien, en kan uiteindelijk leiden tot blindheid. De symptomen ontstaan langzaam en gegradeerd zodat de ziekte vaak pas in een later stadium gediagnosticeerd wordt.

Ongeveer 10% van de mensen met glaucoom leiden aan angle-closure (of acute) glaucoom, en in die gevallen kan de verhoogde druk in het oog leiden tot:

 • Erge pijn in het oog
 • Wazig zicht 
 • Halo’s rond lichtbronnen
 • Rode ogen
 • Misselijkheid en braken

Deze vorm vraagt altijd om onmiddellijke behandeling door een arts.

Wie loopt risico?

Iedereen kan glaucoom krijgen, maar er zijn factoren die het risico verhogen:

 • Sommige bevolkingsgroepen: Glaucoom komt zes tot acht keer meer voor bij Afrikanen dan bij Amerikanen. Mexicanen, Aziaten en Japanners hebben ook een verhoogd risico.
 • Mensen van boven de 60: Het risico op glaucoom verhoogd wanneer men ouder dan 60 jaar is.
 • Chronische ziekten: Diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten en hypothyroidisme verhogen het risico beduidend.
 • Erfelijkheid: Als iemand in de familie glaucoom heeft kan je risico verhoogd zijn.
 • Oog verwondingen en bijziendheid: Oog beschadigingen zoals het loslaten van de retina, oogtumors, oogontstekingen, oogoperaties en bijziendheid (myopie), verhogen het risico.
 • Gebruik van cortisonen: Een langer gebruik van deze medicijnen verhogen de druk in het oog, vooral het gebruik van cortisonen oogdruppels.

Zorg ervoor dat glaucoom correct wordt gediagnosticeerd.

Opticiens vertrouwen meestal op een simpele "air puff" test om de druk in het oog te meten. Daarom, als je wordt gescreend voor glaucoom raadpleeg dan een oogarts en wees er zeker van dat de dikte van je hoornvlies wordt gemeten. Dit kan tegenwoordig met een relatief nieuwe test die men pachmyetry noemt. 

Pachymetry, die de dikte van het hoornvlies meet is een meer betrouwbare indicator voor de druk in het oog, omdat de dikte van het hoornvlies (Cornea) bij de test met de air puff de uitslag significant kan beïnvloeden.

Als je een dun hoornvlies hebt kan de air puff test een lagere meting aangeven en zo de diagnose beïnvloeden of zelfs een verkeerde uitslag geven en glaucoom over het hoofd zien. Als je een dik hoornvlies hebt kan de air puff test glaucoom als diagnose geven terwijl je een normale oogdruk hebt.

Conventionele manier om de oogdruk te verlagen.

De oplossing voor glaucoom door de conventionele geneeskunde is meestal medicijnen of een operatie, of een combinatie van beiden. Vaak worden oogdruppels gegeven aan glaucoom patiënten, die ze levenslang moeten gebruiken om de druk in het oog te verlagen, maar die gaan meestal gepaard met een waslijst aan nevenwerkingen:

 • Onscherp beeld
 • Ademhalingsproblemen
 • Geheugenverlies
 • Verlaagde hartslag
 • Brandende en stekende ogen

Operaties houden ook een groot risico in, een van hen is een verhoogd risico op cataract.

Natuurlijke manieren om de oogdruk te verminderen.

Er zijn natuurlijke manieren om te proberen de oogdruk te verminderen. Een daarvan is het veranderen van je leefstijl. De veranderingen en natuurlijke behandelingen met vitale celstoffen die typisch zijn voor hoge bloeddruk zijn ook toepasbaar bij verhoogde oogdruk. Je kunt op die manier glaucoom voorkomen en zelfs behandelen zonder enig risico op bijwerkingen.

Twee belangrijke veranderingen in leefstijl zijn:

Verlaag je insuline levels: Als je insuline levels verhogen heeft dit ook invloed op je bloeddruk en waarschijnlijk ook op de oogdruk. Na verloop van tijd wordt je lichaam insuline resistent – wat het geval is bij mensen met diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk – en dit is weer gelinkt aan verhoogde druk in het oog.

Als eerste is het belangrijk om suikers en granen te vermijden, dit zijn de twee voedselgroepen die zorgen voor schommelingen in de insuline levels. Verder is het aan te bevelen om speciaal synergetisch samengestelde vitale celstoffen te gebruiken, inlichtingen hierover kunt u verkrijgen op telefoonnummer 0475-56 81 50. Om suikers te vermijden, als je glaucoom hebt of denkt het te ontwikkelen, moet je volgende voeding niet eten:

·         Brood

·         Pasta

·         Rijst

·         Ontbijtgranen

·         Aardappelen

Beweeg regelmatig: Een van de meest effectieve manieren om je unsuline level te verlagen is beweging. Een regelmatige simpele work out kan je insuline levels op een natuurlijke manier verlagen en je dus ook beschermen tegen glaucoom. Ook hier is een goede voorlichting over het gebruik van vitale celstoffen van groot belang en onontbeerlijk voor een goed resultaat.

Meer tips voor gezonde ogen!

Als onderdeel van het programma om je gezichtsvermogen helder en gezond te houden, zelfs als je wat ouder wordt, is het raadzaam om onderstaande tips te volgen.

Gebruik supplementen. Een bepaald type omega 3, docosa hexaenoic acid of DHA genaamd, helpt je om een gezonde netvlies functie te behouden. DHA is geconcentreerd in het netvlies (retina) van het oog en er is bewezen dat dit specifiek helpt tegen de degeneratie van de macular, de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Omega-3, inclusief DHA, is aanwezig in vis en krill olie. Er zijn ook goede supplementen met omega 3 olie op de markt.

Zorg voor voldoende luteïne and zeaxanthine. Veel mensen hebben nog nooit van deze twee ingrediënten gehoord. Het zijn echte powerhouses voor je gezichtsvermogen. Luteïne, wat behoord tot de familie van de carotenoïden, is te vinden in grote hoeveelheden groene groenten. Het is een antioxidant en beschermt de cellen tegen beschadiging door vrije radicalen.

Exellente bronnen zijn kool, spinazie,broccoli, spruiten en eierdooier, speciaal rauwe eierdooier. Eierdooier is ook een goede bron van zeaxanthine, een ander carotenoïde. Zeaxanthine is samen met luteïne een perfecte bescherming voor de ogen.

Het is belangrijk om te vermelden dat luteïne een olie oplosbare voedingstof is, en bij gebruik van bovenstaande groenten is de inname van olie noodzakelijk voor een goede opname van luteïne. Zorg dus dat je wat gezonde vetten eet samen met je groenten.

Eierdooiers bevatten, zoals eerder aangegeven, beide nutriënten, maar zodra het ei gekookt of gebakken is zijn deze stoffen beschadigd en dus waardeloos geworden. Het is dus de bedoeling dat ze rauw worden geconsumeerd, in een shake bijvoorbeeld. Neem daarom altijd biologische eieren om salmonella te voorkomen.

Vermijd transvetten:  Transvetten interfereren met omega 3 vetten in je lichaam. Een voeding die hoog is in transvetten draagt bij tot de degeneratie van de macular. Transvetten zijn te vinden in bewerkte (processed) voeding en gebakken voeding. Inclusief margarines, gekochte vinaigrettes, patat, gebakken kip en vlees, pasta en crackers. Als je iets gaat bakken of frituren is het verstandig om kokosnootolie te gebruiken. Vergeet niet, koude gerechten met extra vierge olijfolie en gebakken gerechten met kokosnootolie.

Als je de bovenstaande raadgevingen opvolgt ben je op de goede weg om je gezichtsvermogen langdurig te beschermen. Als je bent gediagnosticeerd met glaucoom of als preventie, je hebt alle voordeel bij deze tips. Verder is het van levensbelang om te zorgen voor de inname van voldoende vitale celstoffen in de vorm van voedingssupplementen, dit om je cellen iedere dag te voorzien van de benodigde stoffen voor een gezonde celfunctie.

Voor advies, informatie of hulp hierbij kunt u bellen met 0475-56 81 50.  

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com