Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Geluk is...
Maart 2009 – Lizzy Turelinckx

Ik reed naar huis na een vergadering in Amsterdam toen ik langs de weg een bord zag met de tekst, "Uw weg naar geluk, volgende uitrit.” Het was een reclame voor een hamburger tent! Iets verderop een ander bord waarop stond, " Geluk om mee te nemen!" Dit was een reclamebord voor een McDonald's drive-in. Het verwees naar hun "Happy Meal". Ze noemen het een happy meal, niet een healthy meal. Waarom? Mensen willen gelukkig zijn. Ja, gezond zijn is goed, maar wat heb je aan gezondheid als je niet gelukkig bent. Geluk verkoopt! Herinner je, je deze slogan nog? " Geluk is, de smaak van Black Label (whisky reclame)". Als je leverkanker krijgt en je moet een zware chemo kuur of een transplantatie ondergaan, ik garandeer je, dan ben je niet zo Happy meer!

Geluk is een gemoedsgesteldheid, en alles wat deze gemoedsgesteldheid verandert, beïnvloed je vermogen om gelukkig te zijn.

Met dit artikel wil ik dieper ingaan op de dingen die je gemoedsgesteldheid kunnen veranderen, en daardoor je mogelijkheden om gelukkig te zijn ook beïnvloeden.

De geest – lichaam connectie krijgt een hoop aandacht tegenwoordig. Je kunt geen gezondheidsmagazine openslaan of je ziet een artikel over het belang van een goede Mind en Body balans, en hoe je geestelijke gezondheid je lichamelijke gezondheid beinvloed! Maar…wat met het tegenovergestelde, de Body – Mind connectie? Dit is toch net zo belangrijk als het omgekeerde, maar daar horen we minder over. Terwijl je lichamelijke gezondheid juist een erg groot effect heeft op je geestelijke gezondheid en gemoedstoestand! Zelfs meer dan de meeste mensen vermoeden. We zeggen tegen zieken altijd “ zorg dat je de moed erin houd, sta positief in het leven enz.” Maar goed voor je lichaam zorgen en proberen gezond te blijven, geeft een even zo belangrijke impuls aan je geestelijke gezondheid, en is dus even belangrijk!

De farmaceutische industrie heeft medicijnen die je emoties in het gareel houden als je ongelukkig bent, en waar dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Prozac bijvoorbeeld is wereldwijd een van de best verkochte medicijnen. Neem al de reclame voor medicijnen voor vrouwen in de menopauze, volgens de reclame heb je een hormoon pil nodig om daar emotioneel doorheen te komen, onzin natuurlijk, juiste voeding en natuurlijke aanvullingen werken beter zonder al de bijwerkingen. Ook de voedingsindustrie helpt de mensen om zogenaamd gelukkig te worden. Veel mensen eten omdat ze ongelukkig zijn, en de reclames dragen daar hun steentje aan bij. Eet je rotgevoel weg! Vele graanproducten bevatten opium bestanddelen en zuivelproducten bevatten caso-morphines. Deze substanties hebben na verloop van tijd een negatief effect op je geestelijke gezondheid, ze beïnvloeden je emoties en zorgen ervoor dat je steeds meer gaat verlangen naar deze ongezonde en ziekmakende producten. Dit is een vicieuze cirkel, maar een die wel erg voordelig is voor de desbetreffend industrieën.

Als je, je “gelukspotentieel” wil ontdekken is er maar één mogelijkheid om dit te doen. Zorg dat je lichamelijk zo gezond mogelijk wordt! Uit ervaring weet ik dat, wanneer mensen hun gezondheid op peil brengen door gezonde voeding, voldoende slaap, juiste aanvulling met voedings-supplementen en een gezonde levensstijl, ze na verloop van tijd meer geluk ervaren en beter bestand zijn tegen de stress in hun leven. Ze worden gelukkiger zonder medicijnen en zonder gebruik te maken van de voeding die volgens de reclame nodig is om gelukkig te zijn. Hoe minder geïrriteerd het lichaam is door dingen die er niet in thuishoren, hoe minder geïrriteerd je emotioneel bent. Hoe minder belast je lichaam is, hoe minder emotionele belasting je ervaart. Deze dingen gaan namelijk hand in hand. Het is alleen jammer dat mensen dit pas gaan beseffen en toepassen als ze een of andere ziekte ontwikkelen.

Iedereen weet hoe makkelijk je een gezonde en gelukkige baby aan het lachen kan maken, en hoe moeilijk het is om een baby die lichamelijk niet in orde is (door verkeerde voeding, vieze luier enz,) te laten lachen. Dat makkelijk lachen van baby’s is normaal, maar als de baby lichamelijk geïrriteerd is, uit zich dat in emotionele irritatie. Probeer deze oefening: herinner je een moment waarop je hard moest lachen om een geweldige grap. Haal dat moment nu terug, maar stel je voor dat je tand- of hoofdpijn hebt, of net met een hamer op je duim hebt geslagen. Moet je nu nog zo hard lachen om die zelfde grap? Ik denk het niet! Dit illustreert hoe je lichamelijke gesteldheid een effect heeft op je emotionele gesteldheid. De grap is hetzelfde, hij is net zo leuk als toen, alleen jij bent niet hetzelfde. Lichamelijke gezondheid heeft grote invloed op geestelijke gezondheid en emoties.

Om een hoog “gelukspotentieel” te bereiken moet je aandacht besteden aan alle facetten van een gezonde levensstijl, en niet alleen je voeding. Uiteraard is voeding een van de belangrijkste dingen, maar je kunt het gezondste dieet ter wereld eten en toch een ernstige ziekte krijgen, waardoor jij je toch weer erg ongelukkig gaat voelen. We moeten daarom ook de nodige aandacht geven aan de volgende “basisbegrippen voor een goede gezondheid:"…

1) Zon: Zorg dat je er genoeg krijgt, niet te veel of te weinig. Er is genoeg geschreven over wat te veel is, op welk moment van de dag, waar je woont, kleur van je huid enz. dus er is geen definitieve tijd die je in de zon zou moeten doorbrengen. Het beste is s’morgens of in de late middag en niet als de zon op zijn sterkst is (s’middags). Omdat chemicaliën die je op je huid smeert door je huid worden opgenomen, en chemicaliën niet goed voor je zijn, ben ik geen voorstander van chemische zonnecreme’s. Bovendien blokkeren ze de zo nodige zonnestralen en verminderen de aanmaak van de levensnoodzakelijke vitamine D. Dus als je na je dagelijkse zonnebadje voor je vitamine D toch in de middagzon moet, bedek je lichaam dan met luchtige katoenen kleding en draag een zonnehoed. Als je toch een zonnecrème wil gebruiken kies er dan een zonder PABA en neem een olie vrije uitvoering met zo weinig mogelijk chemicaliën. Als je in het water gaat en je gebruikt een crème, neem er dan een die waterproof is. Onderzoek heeft uitgewezen dat je eigenlijk geen hogere factor dan SPF 10 nodig hebt van welke crème dan ook, ondanks wat de reclame en farma ons wil vertellen. Dus laat u niet verleiden door een product dat zegt SPF 30, want dat geeft je alleen een vals gevoel van veiligheid. Wat wel belangrijk is: genoeg water drinken en opletten dat je niet te lang in de zon gaat. Bij roodheid direct uit de zon gaan (let hier goed op, als je huid verbrand kun je dat niet “horen”, je voelt het pas later, als het te laat is). Ga pas douchen na een half uur zodat je lichaam de vitamine D goed kan absorberen en verwerken. De zon is niet de primaire oorzaak van kanker, het is de secundaire oorzaak. Als het de primaire oorzaak was zouden al die volkeren die in een warm klimaat wonen en altijd aan de zon zijn blootgesteld allemaal huidkanker hebben, en dat is niet zo. In feite komt huidkanker daar relatief weinig voor. Huidkanker, net als alle andere vormen van kanker, is direct gerelateerd aan de graad van toxines in je lichaam. Je lichaam verwijderd toxines zo goed het kan. Een van die methoden is uitscheiding via de huid. Als je huidkanker wil, neem dan huid die toxines elimineert en bak die regelmatig in de zon, je krijgt dan gegarandeerd huidkanker. Huidkanker kan zelfs worden voorkomen door regelmatig en verstandig gebruik te maken van de zonnestralen. Te laag vitamine D gehalte in je lichaam bevordert namelijk alle soorten van kanker.

2. Fysieke Activiteit: beweging maakt dat jij je goed voelt, vooral op en neer springen, en daar is een reden voor. De gezondste manier om je lymfe vocht goed te laten doorstromen is door te springen op een trampoline (rebounding). Je kunt dit resultaat ook bereiken door te gaan hardlopen, maar voor vele mensen is dit een te zware belasting van hun gewrichten en het geeft nadien veel pijn als je last hebt van reuma of artritis. Ik ben een voorstander van het doen van dingen op de meest gezonde manier, en om je lymfe vocht goed te laten bewegen is rebounding (trampolinespringen) en flink wandelen de beste en minst belastende manier voor je gewrichten.

3. Slaap: Een diepe, fase 4, slaap is waar de meeste genezing plaats vind, en waar het lichaam zichzelf weer opbouwt. In de REM slaap bouwt je geest zich weer op. Wat is een belemmering voor een diepe en gezonde REM slaap? Eten net voor je naar bed gaat – een te lichte kamer – medicijnen en problemen die je mee naar bed neemt. Probeer je problemen buiten de slaapkamer te houden. Ik weet dat dit niet altijd even gemakkelijk is, maar geen paniek…je problemen zijn er de volgende morgen gewoon weer. ( als je partner je probleem is, is het misschien geen goed idee om hem of haar buiten de slaapkamer te houden, dat zal je probleem dan zeker niet oplossen!) Probeer aan iets leuks te denken, iets wat je doet glimlachen. Als je honger hebt als je naar bed gaat, zo erg dat je er wakker van ligt, eet dan een paar stukjes meloen! Tijden een gezonde diepe slaap wordt ook een bepaalde hoeveelheid groeihormoon geproduceerd. Spierherstel heeft GH (groeihormoon) nodig om energie te genereren. Als je niet genoeg GH produceert, dus een tekort hebt aan een gezonde diepe slaap, worden deze calorieën omgezet in vet. Dus alweer een goede reden om goed te slapen! Je wordt er slanker van!

4. Voeding: Hoe meer rauwe groenten en fruit je consumeert, hoe gezonder je zult zijn. Dit is onafhankelijk van je bloedtype – body type of haarkleur! Eet je niet graag veel rauw, ga dan stomen in de plaats van doorkoken. Eet op regelmatige basis noten – zaden en kiemen, maar overdrijf hier ook weer niet mee. Zelfs een 100% rauw eter kan ongezond en te zwaar zijn als hij of zij te veel vetten eet en te weinig simpele koolhydraten (uit fruit) en te veel ongezonde koolhydraten (uit granen en bonen). Een overdreven gebruik van vetten uit noten, zaden, groenten en fruit (avocado bijvoorbeeld, 2 tot 3 per week is een goede basis, is persoonsafhankelijk) kan je ook van je gezondheidsideaal afhouden. Eenvoudige maaltijden met de juiste combinaties zijn makkelijker door het lichaam te verteren en te gebruiken en geven minder lichamelijke stress. En die stress brengt mij op mijn laatste item.…

5. Emotionele lichaamshouding: maak gebruik van de “kracht van het positieve denken”. Dit is niet zo simpel als je negatief bent ingesteld en alles van de donkere kant bekijkt. Als jij behoord tot de categorie doemdenkers belast je het immuunsysteem onnodig en heb je veel meer kans om ziek te worden (je geeft ziekten veel meer kans om uit te breken). Het goede nieuws is, hoe gezonder je lichamelijker wordt, hoe makkelijker het is om positief te denken, en dus om gelukkig te zijn. Je zult ontdekken dat met het verbeteren van je gezondheid door een gezonde levensstijl, de dingen waar jij je vroeger groen en geel aan ergerde nu niet meer zo belangrijk zijn. Je ergert je er niet meer zo aan en maakt je er veel minder druk om. Dit komt je geestelijk welzijn ten goede en geeft je een tevreden geluksgevoel, en dat heeft weer zijn weerslag op je lichamelijk welzijn. Het cirkeltje is daarmee weer rond. Of eigenlijk toch niet…Ik zou hier voor de goede orde ook het financiële welzijn bij moeten vermelden. Ieder van ons weet dat een perfect gezond lichaam niet lang gezond blijft als de financiële problemen en geldzorgen zich opstapelen. Heel veel mensen die ik spreek zeggen altijd dat geld niet belangrijk is en dat hun gezondheid op de eerste plaats komt, maar iedereen is iedere dag opnieuw bezig met de strijd om het bestaan, en dit vaak ten koste van hun gezondheid. Het is dus hypocriet om te zeggen dat geld niet belangrijk is. Het gaat in het leven om een goede balans tussen lichaam – geest en financiën. Als daar een goed evenwicht in zit hebben mensen meer en vaker een geluksgevoel en minder stress. Neem de tijd om te relaxen en de dingen op een rij te zetten. Let op de mogelijkheden die ook bij jou langs komen en maak daar positief gebruik van. En vergeet niet te ademen!! 

Zo…we weten nu wat “Geluk”is. Een gezonde geest in een gezond lichaam en de financiële mogelijkheden om dit te continueren. Onze vrije wil geeft ons iedere dag de mogelijkheid om te kiezen voor: “eet –drink – mopper – denk negatief en sterf” of “eet- drink – wees gelukkig en doe dat morgen ook weer”. Het eerste is voor diegene die de televisiereclames en de kranten geloven, het tweede is voor diegene die de wijsheid hebben om zich te realiseren dat een lang en gelukkig leven binnen hun mogelijkheden ligt als ze de wetten van hun natuur respecteren en de verantwoordelijkheid hiervoor in eigen hand nemen. Om Leonardo DaVinci te citeren: "Vitality, beauty, and happiness are gifts of nature for those who live according to its laws". (vitaliteit, schoonheid en geluk zijn gaven van de natuur voor diegenen die leven in harmonie met de natuurwetten). En de natuurwet voor goede gezondheid is: "Give the body what it wants, and don't give it what it doesn't want". ( geef het lichaam wat het nodig heeft en niet wat het niet kan gebruiken). Geloof me, dat maakt gelukkig!

“ Most people work hard and spend their health trying to achieve wealth, then they retire and spend their wealth trying to get back their health” Kevin Gianni

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com