Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer
VS geeft toe dat fluoride in drinkwater schadelijk is

Tandarts noemt fluoride -ook in tandpasta- openlijk 'giftige chemische stof'

Fluoride goed voor je tanden? Nee, zeggen steeds meer tandartsen in Amerika.

Het is al jaren op het alternatieve internet te lezen, maar nu heeft de Amerikaanse overheid het eindelijk toegegeven: fluoride in drinkwater is schadelijk, niet alleen voor de tanden, maar mogelijk ook voor de algemene gezondheid. Het feit dat in de VS al een bijna halve eeuw fluoride aan drinkwater wordt toegevoegd werd door een tandarts op Fox News zelfs een 'experiment' genoemd.

 

De Amerikaanse overheid overweegt nu om het fluoride gehalte in het drinkwater te verlagen. In Tennessee hebben staatsparlementariërs een wetsvoorstel ingediend om het fluorideren van drinkwater zelfs in zijn geheel te verbieden. Reden: fluoride blijkt fluorose te veroorzaken, een aandoening waarbij het glazuur van tanden en kiezen juist verzwakt is in plaats van versterkt.

 

Dr. Gerald Curatola, tandarts en Fox News Health blogger, zegt dat het nieuws voor tandartsen totaal niet als een verrassing komt. 'Fluorose is ons al heel lang bekend. Maar liefst 41% van de adolescenten tussen de 12 en 15 jaar hebben een vorm van fluorose. Ironisch maakt dit het glazuur van de tanden -zo'n 20% tot 40%- zwakker en niet sterker, dus kwetsbaarder voor tandbederf, iets waar fluoride nu juist tegen zou moeten helpen.'

 

'Omdat de effecten van fluoride aan de buitenkant van de tanden zo goed zichtbaar zijn (witte en bruine vlekjes), vragen we ons inmiddels af wat de effecten ín het lichaam zijn. Afgelopen vrijdag had ik nog een hele knappe vrouw met een prachtig gebit in mijn praktijk. Zij is opgegroeid met fluoride in het drinkwater en had witte vlekjes op haar tanden, wat absoluut veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte fluoride. Dat is het grote probleem.'

 

'De laatste tijd zijn tandartsen en tand - researchers het fluoride experiment van de afgelopen 50 jaar eens goed tegen het licht gaan houden. De resultaten geven steeds meer reden tot zorg, en daarom willen ze in Tennessee maar ook in andere plaatsen zoals Calgary (Canada) het fluoride helemaal uit het drinkwater verbannen.'

 

'Het CDC (Centers for Disease Control) heeft al de aanbeveling gedaan om baby's geen water met fluoride meer te geven. Het frappante is dat fluoride altijd het stokpaardje is geweest als het antwoord op alle tandproblemen. Wat we nu zien is dat gemeenschappen waar er geen fluoride in het drinkwater zit minder last hebben van tandbederf dan waar het er wél in zit. Daar moeten we dus eens goed naar kijken. Sommige parlementariërs hebben het al over 'Fluoride - Gate' en roepen om hoorzittingen.'

Op de vraag of fluoride in tandpasta dan wel goed is, aarzelt dr. Curatola. 'Het hangt ervan af hoeveel er in zit... Het grote probleem is dat je niet weet hoeveel je binnenkrijgt. Vroeger dachten we dat het mogelijk om een te grote hoeveelheid van een op zich goede stof ging, maar nu vragen steeds meer tandartsen zich af of fluoride überhaupt wel iets goeds is.' Dr. Curatola neemt zelf het zeker voor het onzekere en gebruikt inmiddels een homeopathische tandpasta waar een niet schadelijke vorm van fluoride mineralen in zit 'zonder de giftigheid van de chemische stof fluoride.'
Auteur:Xander

 

Gevaren in ons voedsel: Fluoride

Giftige stoffen zijn de hoofdoorzaak van onze gezondheidsproblemen en chronische ziekten.

Deze stoffen zijn onder andere kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, glucose-fructosestroop, smaakversterkers, transvetten, fluoride, amalgaamvullingen, etc. 

Over fluoride

Sinds de jaren '40 wordt fluoride in tandpasta verwerkt en in vele landen aan het drinkwater toegevoegd. Medici beweren dat fluoride volkomen veilig is en noodzakelijk voor een sterk gebit.
Fluoride is echter zeer giftig afval afkomstig uit de aluminium, fosfor en kunstmest industrie. Jaarlijks worden miljoenen tonnen fluoride geproduceerd.

 

Tot in de jaren '30 werd fluoride gewoon geloosd in het oppervlakte water en in de lucht, wat leidde tot grote gezondheidsproblemen. Er werden heel veel schadeclaims ingediend toen slachtoffers zich realiseerden dat de klachten werden veroorzaakt door fluoride vergiftiging. De industrie wilde daarom de publieke opinie over fluoride veranderen.

Talrijke 'wetenschappelijke' studies werden verricht om de bevolking te overtuigen dat fluoride volkomen veilig was. In de medische wereld werden talrijke, goed betaalde functies gecreeërd voor 'onderzoek' en 'scholing' met als doel het promoten van fluoride in tandpasta en drinkwater.

In plaats van dure afvalverwerking werd nu veel geld werd verdiend met de verkoop van fluoride aan tandpasta fabrikanten en waterleidingbedrijven...

 

Tegenwoordig wordt in vele landen het drinkwater gefluoriseerd, waaronder de V.S., Canada, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Britannië, Ierland, Spanje, Turkije, Italië, Chili, Hong Kong en India. In België en Nederland wordt gelukkig géén fluoride aan het drinkwater toegevoegd.

De meeste tandpasta bevat fluoride. In 1984 verklaarde Procter and Gamble, de fabrikant van Colgate tandpasta, dat de hoeveelheid fluoride in een kleine tube tandpasta fataal kan zijn voor een kind! Tandpasta bevat een waarschuwingslabel dat indien meer dan een erwt-grootte aan tandpasta wordt doorgeslikt, direct medische hulp nodig is!

Miljoenen jonge mensen - tot wel 80% in sommige Amerikaanse steden - hebben last van fluorosis. Fluorosis (wit gevlekte tanden) is de eerste indicatie van een te grote blootstelling aan fluoride. Fluoride veroorzaakt tevens kalkgebrek in de botten wat kan leiden tot osteoporosis, botverdunning, botbreuken, botvergroeïngen en bloedarmoede.

Fluoride versnelt het verouderingsproces doordat het de enzymen beschadigt. Dit heeft invloed op het immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling, lever, bloedcirculatie, nieren, schildklier en hersenen. Fluoride kan ook leiden tot hyper- activiteit en kan het IQ van kinderen verlagen.

Vele wetenschappers, scheikundigen, toxicologen, doktoren en tandartsen hebben zich uitgesproken tegen het gebruik van fluoride.

Verbeter uw gezondheid door niet langer fluoride te gebruiken! Fluoride -vrije tandpasta is verkrijgbaar bij reform en natuurwinkels. Vermijd ook mondwater, wat vaak fluoride en kunstmatige zoetstoffen bevat!

De Europese Voedsel Autoriteit EFSA heeft fluoride begin 2009 goedgekeurd voor gebruik in voedsel!
Fluoride kan nu aan voedsel toegevoegd worden dat geproduceerd en verhandeld wordt in Europa. De Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) heeft afgelopen week goedkeuring verleend om het giftige monofluorfosfaat toe te voegen aan de lijst met veilige voedingssupplementen.

 

Monofluorfosfaat is een zeer giftige stof die ook in de meeste tandpasta's zit die er momenteel in de winkel verkrijgbaar zijn. Sinds 19 januari 2009 is in Nederland een waarschuwingstekst verplicht op fluoride bevattende tandpasta's voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: "Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt"

 

In sommige landen, met name Ierland, de Verenigde Staten en Canada wordt zelfs een deel van het drinkwater gefluorideerd. Officieel wordt het drinkwater er sinds 2008 in Nederland en België niet meer gefluorideerd, omdat er een discussie over ontstond.

 

Fluoride is géén essentieel nutriënt en is zelfs erg giftig in lage concentraties.  Een erg opmerkelijk feit van Fluoride is dat het vroeger ook al aan het drinkwater toegevoegd werd van de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog om zo de gevangenen willoos te maken. Het is een schandalige misdaad dat dit nu aan ons voedsel kan worden toegevoegd. Ik twijfel dan ook sterk aan het motief van de Europese Voedsel Autoriteit.

Link naar origineel artikel 

 

Een biologische kijk op het fluorideprobleem
Reeds lange tijd is een tandheelkunde zonder fluoride ondenkbaar en eigenlijk onmogelijk. Dagelijks worden fluoridetabletjes, voornamelijk aan kinderen, voorgeschreven, fluorideapplicaties vinden in de tandartsstoel plaats, mondspoelingen met een fluorideoplossing gebeuren zelfs vaak klassikaal op scholen en veel tandheelkundige vulmaterialen bevatten fluoride, dit laatste om een vorm van zg. secundaire cariës naast de vullingen tegen te gaan. Ook is het tegenwoordig niet gemakkelijk meer om een fluoridevrije tandpasta te vinden. Zelfs zijn er landen, die het drinkwater kunstmatig gefluorideerd hebben. Dit alles om cariës te voorkomen. 

Over het algemeen wordt onvoldoende beseft, dat er om ons heen vrij veel fluoridebronnen zijn. De uitstoot uit de schoorstenen van b.v. staal-, fosfaat- en aluminiumfabrieken bevat veel fluoride. Bij koeien in de buurt van deze fabrieken brokkelden de kiezen af en hun gewrichten werden zo slecht, dat ze niet meer op hun poten konden blijven staan. De relatie met fluoride werd gelegd en de boeren wonnen processen, waardoor fa-brieken moesten verhuizen. Kunstmest b.v. heeft een fluorideverbinding. Frisdranken en vooral thee leveren ook veel fluoride. Cariës is geen ziekte als gevolg van een gebrek aan fluoride, maar wordt veroorzaakt door constitutionele factoren in combinatie met onvolwaardige voeding. Vooral suiker is een grote boosdoener. Het melkzuur, dat door omzetting van suiker ontstaat, is verantwoordelijk voor de aantasting van het glazuur. Het is vanzelfsprekend, dat een goede mondhygiëne een groot wapen is tegen cariës. Een goede poetstechniek in combinatie met dental floss, tandenstokers of ragers wordt in de huidige tandheelkunde als een voorwaarde gezien. Niettemin worden in de tandheelkundige praktijk soms patiënten gezien die nauwelijks van het bestaan van een tandenborstel af weten en toch een gaaf gebit hebben! Bij het stimuleren van het fluoridegebruik in de tandheelkunde is vaak beweerd, dat het menselijk organisme fluoride nodig heeft. Tot op heden echter is er geen wetenschappelijk bewijs, dat fluoride een essentieel mineraal is. Gebleken is, dat de therapeutische breedte van fluoride uiterst smal is: de kiezen van de koeien gingen kapot door de overdosis fluoride. Patiënten, die met fluoride behandeld worden vanwege osteoporose hebben vaak last van het afbreken van het glazuur van hun tanden. Daarnaast wordt de kans op zo'n overdosis nog eens vergroot door de vele andere fluorbronnen. 

Giftigheid
Fluoride is een industrieel afvalprodukt dat agressieve eigenschappen bezit en uiterst giftig is. Het behoort tot de groep van de halogenen. De giftigheid beweegt zich tussen die van lood en arsenicum. „ Het gifgas, waarmee een sekte enige jaren geleden in Japan een metroramp veroorzaakte, bevatte natriumfluoride. Een mespuntje natriumfluoride is dodelijk en al jaren wordt gewaarschuwd, dat kinderen gefluorideerde tandpasta niet mogen inslikken. Met een zekere regelmaat krijgen kinderen na een fluorapplicatie in de mond maagpijn en moeten soms overgeven. Fluoride is een onderdeel van rattengif en heeft de dubieuze bijnaam van 'protected pollutant' gekregen. Fluoride, opgeslagen in tanks, vreet zich na enige tijd door de wand heen. In 1997 kwam in het kunstmatig gefluorideerde drinkwater van de stad Annapolis in Amerika per ongeluk 50 ppm (part per million) fluoride in plaats van de gebruikelijke 1 ppm. Hierdoor werden 50.000 mensen vergiftigd. In de week, die daarop volgde was het aantal hartinfarcten vervijfvoudigd. Een tube tandpasta bevat 1000 ppm fluoride. Consumptie van zo'n tube kan voor een kind van 10 kg dodelijk zijn. 

Statistieken
De gunstige werking op het glazuur wordt onderbouwd door statistieken die laten zien, dat bij fluoridegebruik minder cariës optreedt. Niet alle statistieken echter zijn eensluidend. Ook het omgekeerde wordt soms aangetoond. In de wereldliteratuur neemt het onderzoek in Tiel met als controlege-meente Culemborg in de jaren '53-'73 een grote plaats in. Echter bij een evaluatie in '68 bleek dat zowel in Tiel als in Culemborg de cariës met 65% gedaald was. Er moeten dus nog andere factoren een rol spelen(2). Een bewijs hiervoor wordt geleverd door het feit, dat in de Zwitserse stad Bazel het cariëspercentage in de aldaar georganiseerde schooltandheelkunde reeds fors aan het dalen was vóór de drinkwaterfluoridering daar begonnen was. Het feit o.a., dat de doorbraaktijden van de tanden en kiezen door fluoride vertraagd worden komt in geen enkele statistiek tot uitdrukking. Deze variabele is een voorwaarde voor een goede statistiek. Colquhoun laat zien, hoe er met het fluoride-experiment in Hastings gezwendeld is(3). Ondanks het feit, dat er een wereldwijde acceptatie is van de relatie tussen het gebruik van fluoride en tandcariës wordt er door de experts verschillend gedacht over de invloed van de diverse factoren(4). Conclusie moet dan ook zijn dat de statistiek onvoldoende houvast geeft om een dermate ingrijpende maatregel als b.v. drinkwaterfluoridering te propageren. 

Werkingsmechanisme
Fluoride heeft invloed op collageen. Hierdoor wordt het celmetabolisme van fibroblasten, chondro-blasten, ameloblasten, odontoblasten en osteoblasten beïnvloed. Het duidelijkst is dit te zien aan de tanden. Bij overdosis ontstaat er zogenaamde mottled enamel of fluorose, witte tot bruine vlekken op het glazuur, die niet meer verdwijnen en bij doorbraak van de elementen reeds aanwezig zijn. Omdat dit verschijnsel in de eerste jaren van de fluoridering veelvuldig voorkwam heeft men in de loop van de tijd op advies van het Ivoren Kruis de dosering van tabletjes en pasta's met meer dan de helft verlaagd. Mottled enamel is meer dan een cosmetisch probleem: het laat zien, dat fluoride interfereert met de basale functies van de ameloblas- ten, de glazuurvormende cellen, die hierdoor een collageen van inferieure kwaliteit vormen. Ook zien we, dat bij een grote dosis fluoride op de tanden en kiezen een averechts effect optreedt, nI. als een vervolg op mottled enamel een afbreken van glazuur en het optreden van foudroyante cariës. Een bewijs voor de smalle therapeutische breedte van fluoride.

Bekend is de inwerking op osteo-blasten en daardoor op botstructuren. In gebieden, waar van nature een hoge concentratie fluoride in het drinkwater voorkomt, vertonen de mensen veel klachten op het gebied van de motoriek: gewrichten en rug verstijven door excessieve botgroei (zie figuur 1). Er ontstaan exostosen aan de wervels en kalkafzetting in de gewrichten. Dit is de reden, dat lange tijd fluoride werd toegepast bij de behandeling van osteoporose. Bij deze vorm van therapie ontstaat er naast een verharding van bot (wat aanleiding werd voor veel botbreuken) ook verweking van bot. Het lichaam kan blijkbaar niet meer onderscheiden wat gemineraliseerd moet worden en wat niet. Op dit moment is men zeer terughoudend geworden met deze fluoridebehandelingen. De excessieve botgroei resulteerde bij het bovengenoemde project Tiel-Culemborg in het feit, dat de inwoners van Tiel gemiddeld 2 kg zwaarder waren dan die in Culemborg. Fluoride beïnvloedt fibroblasten, waardoor collageen van slechte kwaliteit ontstaat. Er treedt een verharding van ligamenten en pezen op. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het toenemend aantal blessures, b.v. in de sport. Fluoride bevordert ook het verouderingsproces van de huid. Relaties worden gelegd met sclerodermie.
Ook veel enzymen worden door fluoride nadelig in hun werking beïnvloed. Cholinesterase wordt geremd. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van acetylcholine. Ook het aconitase wordt beïnvloed, waardoor de verbranding van vetten en eiwitten in de Krebscyclus onvoldoende is. Het DNA-reparatie-enzym werkt bij een fluoridebelasting onvoldoende. Een studie hierover(5), laat zien dat er een relatie ligt tussen een defect DNA-reparatie-enzym en het ontstaan van primaire kanker. Een berucht onderzoek van Burk(6) geeft aan, dat in gefluorideerde steden in Amerika 10% meer kanker voorkomt dan in ongefluorideerde steden. Kortgeleden werd de statistiek gepubliceerd(7) waaruit bleek dat bij mannen 50% meer osteosarcomen voorkomen in gefluorideerde gebieden. Ook ontstaat een kans op ontwikkelings- en groeistoornissen. De vertraagde doorbraaktijden van de tanden en kiezen zijn een bewijs hiervoor. Relaties worden gelegd met het syndroom van Down.

Een onderzoek van de bioloog Grimbergen(8) laat zien, dat fluoride bacteriegroei remt, maar dat schimmels juist door fluoride sneller groeien. Fluoride kan dus een factor zijn in de toenemende hoeveelheid candidabelastingen. Blijkbaar kan het evenwicht van micro-organismen in het lichaam door fluoride verstoord worden. Ook moeten we beseffen, dat candida-infecties allergieën in de hand kunnen werken. 

Invloed op het immuunsysteem
Fluoride beïnvloedt de snelheid van de leukocyten(9). Omdat bij het ouder worden de leukocytensnelheid sowieso vermindert, is hier naast de invloed op het collageen een tweede factor die veroudering versnelt. Hierdoor wordt de fagocytose ongunstig beïnvloed. Ook treedt er meer vorming van vrije radicalen op. 

Symptomen
De verschijnselen, die kunnen optreden bij een fluorideintoxicatie worden verdeeld in een acute en chronische vorm: De acute vorm kan in relatie gebracht worden met symptomen als stomatitis aphtosa, buikpijn, opgeblazen buik, slappe ontlasting en dorst. Vooral dit laatste is zeer specifiek. Daarnaast kan er sprake zijn van een jeukende huiduitslag. Deze huidafwijking is in 1971 zeer duidelijk naar voren gekomen in het Italiaanse stadje Chizzola, waar een aluminiumfabriek met zijn fluorideuitstoot verantwoordelijk was voor de zg. Chizzola maculae, een afwijking, die lijkt op blauwe plekken, die na een paar dagen bleker worden. Histologisch lijkt het beeld op erythema nodosum. Hoofdpijn, concentratiestoringen en duizeligheid komen hierbij ook zeer vaak voor.

De chronische vorm laat veranderingen zien in botstructuren. Exostosen met daarnaast verstijvingen van gewrichten, vaak in combinatie met verkalkingen van ligamenten. Fluorose, kramp in de benen met soms verlammingen, beïnvloeding van het reactievermogen door aantasting van de acetylcholine; fazantenkuikens, die groot gebracht werden met gefluori-deerd water bleken zo tam te worden, dat ze op de hand van de kweker bleven zitten. Normaal zijn deze beestjes zeer schuw. Misschien dat om deze reden in veel tranquillizers fluorideverbindingen zitten. De hoeveelheid fluoride in de organen van mensen, die in gefluorideerde gebieden wonen kan variëren van 8 ppm (hart) tot 290 ppm (huid). De hoogste waarden, ooit gevonden, betroffen de aorta van mensen in de gefluorideerde stad Grand Rapids in de U.S.A.: nI. 8400 ppm. Fibroblasten in de arteriewand produceren een onvolwaardig collageen wat resulteert in een vorm van arteriosclerose. 

Conclusie
De grote hoeveelheid wetenschappelijke documentatie, die over fluoride beschikbaar is, laat een veelzijdig beeld zien. De waarde van de stof wordt eenzijdig in de richting van de tandheelkunde gestuurd. De werking op de rest van het lichaam komt in de tandheelkundige opleiding onvoldoende tot uiting. Op dit moment komen er signalen om de fluoridenconcentratie in de tandpasta weer te verhogen. De reden is, dat men denkt, dat het glazuur van de tanden harder wordt, wanneer zeer regelmatig de tanden omspoeld worden met een fluorhoudende stof, zoals een tandpasta. Geadviseerd wordt om daarna niet intensief te spoelen om zo de werking van het fluoride te verlengen. Dit is weer in tegenstelling met de halvering van de fluorideconcentratie in de tabletjes, die enige tijd geleden plaatsvond.
Er blijkt nog geen duidelijk inzicht in het precieze werkingsmechanisme. Dit is reden genoeg om uiterst voorzichtig te zijn met de toediening van de stof. Individuele overgevoeligheden voor fluoride komen zeer veel voor. Diagnostiek ervan behoort voorlopig tot het terrein van de energetische meetmethodieken als Electro -acupunctuur volgens VolI en kinesiologie.
Vlak vóór het ter perse gaan van dit artikel heeft het Ivoren Kruis haar advies inzake het gebruik van fluoridentabletjes ingetrokken. 
Voortaan worden deze slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen nog toegepast. Te verwachten is, dat de fabriek binnenkort op zal houden met de fabricage ervan.
Daarentegen is de hoeveelheid fluoride in de peuter -tandpasta van alle zeer grote merken zoals Elmex, Prodent, Everclean en Sensodyne twee tot driemaal verhoogd!
De negatieve invloed, die fluoride heeft op enzymwerking, genetische processen, immuunsysteem en collageen wordt dus reeds op zeer jonge leeftijd in versterkte mate in gang gezet.
De vraag is of de beperkte mate van glazuurverharding hier tegen op weegt.
Wij denken van niet.

Auteur: F.J.M. Neelissen, tandarts en acupuncturist .

Link naar origineel artikel

 

 Literatuur
1. Moolenburgh, H.: Fluor, liever niet. Uitgeverij Primo Vere. ISBN: 90-73014-04-2
2. Backer Dirks, 0.: Ned. Tijdschr. Geneesk. 1987; 131, nr. 43
3. Colquhoun, J. et al.: The Hastings Fluoridation Experiment. Science or Swindle? The Ecologist. Vol.16, nr. 6, 1986
4. Brathall, D.: Reasons for caries decline. What do the experts believe. Europ. Journ. Of Oral Science, 104416-422(1994)
5. Science, 25 Nov.1994
6. Burk, George L.: Fluoridation, the great dilemma. Coronado Press, Lawrence, Kansas U.S.A. 1978
7. Fluoride Journal of the international Society for Fluoride Research, Vol. 30, nr. 3, 1997, blz. 180

 

Zie ook de schokkende documentaire: 

De Fluoride Deception.


 

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com