Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Wij creëren onze emoties helemaal zelf!

Op het einde van een jaar en het begin van een nieuw jaar worden door iedereen een heleboel goede voornemens gemaakt, dingen die we anders willen gaan doen, nieuwe kansen, nieuwe hoop enz. Er zijn zelfs mensen die denken dat het, zonder dat ze zelf iets hoeven te doen of te veranderen in hun leven, volgend jaar anders en beter zal gaan! De meesten van ons weten ondertussen dat dit een fantasie is, dit zal nooit werkelijkheid worden als je niets veranderd in je leven. Dezelfde acties geven dezelfde reacties. Als je niets veranderd krijg je het resultaat wat je altijd al gehad hebt. For things to change, you have to change first!!

Nu is verandering iets wat de meeste mensen afschrikt, iets wat ze niet willen of niet durven, en daardoor zijn ze zelf hun grootste hindernis en hun eigen grootste vijand geworden. Vaak gebeurd dit onbewust, ben je je niet bewust van het feit dat je jezelf geen kans geeft en durf je niet uit je comfort zone te komen.

Hoe dit in ons onderbewuste werkt zal ik in de volgende alinea’s proberen duidelijk te maken.

De creatie van onze eigen emoties!

Heb je ook wel eens een slechte dag…voel je je onzeker over je lichaam, je gewicht, je haar, de dingen die je wil zeggen maar niet durft, hoe anderen over je denken, of je iemand wel kan aanspreken en zo kan ik wel even doorgaan… wie kent dit niet!

Wat, als ik je vertel dat al deze dingen alleen in je hoofd bestaan, dat jij zelf al deze dingen creërt en dat je niet kan stoppen met jezelf een rotdag te bezorgen, je onzeker te voelen enz.

Wat, als ik je vertel dat iedere dag een gelukkige dag kan zijn -  ongeacht hoe je haar zit, hoe dik of dun je bent - dat je gelukkig en optimistisch kunt zijn.

Wat, als ik je vertel dat je iedereen met zelfvertrouwen in de ogen kan kijken, zelfs al ben je niet perfect.

Oké, ik realiseer me dat dit een vreemde stelling is die misschien wat ongeloofwaardig op je overkomt…gelukkig en vol zelfvertrouwen zijn, ondanks je angsten en tekortkomingen…maar ik ga je iets vertellen wat het grootste deel van de mensen niet weet!

Wij creëren onze emoties helemaal zelf!!!!!!!!

Hoe jij je ook voelt, gelukkig of ongelukkig – mooi of lelijk – dik of dun, je creëert die gevoelens zelf! Meestal doe je dit onbewust. Je weet waarschijnlijk niet eens hoe je dit doet! Het gebeurd meestal zo snel dat het lijkt of een gebeurtenis van buitenaf de oorzaak voor dit gevoel, deze emotie is. Het gebeurd buiten je wil om en je wilt die emotie ook niet bewust.

Ondanks dit alles: je maakt zelf deze emoties en gevoelens!

Je denkt nu waarschijnlijk dat ik aan de drugs zit en hallucineer, niets is minder waar. Om dit te bewijzen wil ik graag dat je de volgende test doet. Dit laat je ervaren dat jij wel degelijk zelf je emoties creëert en het geeft een beetje aan hoe je dat doet.

Ik wil dat je terugdenkt aan een dag in je verleden, je zit in een druk restaurant, je hebt last van acne, vindt jezelf lelijk en schaamt je voor je uiterlijk. Aan een ander tafeltje zit een leuk(e), knap(pe) jongen (meisje) die onbeschaamd naar je zit te staren. Door de manier waarop hij (zij) je aankijkt weet jij voor jezelf zeker dat hij (zij) naar die pukkel op je neus en voorhoofd zit te kijken. Je wordt hierdoor steeds onzekerder en krijgt een rotgevoel over je uiterlijk. Je gaat je steeds slechter en ongelukkiger voelen…!

We hebben allemaal wel een gelijksoortige ervaring meegemaakt, denk daar dan nu aan en verplaats je terug in die situatie. Wat zijn je gevoelens als je hieraan terugdenkt? Hoe voelde jij je toen? Lelijk, minderwaardig en ongelukkig is het niet?

Laten we nu de situatie een beetje omdraaien. Verbeeld je dezelfde situatie, maar nu denk je erbij dat de persoon die je aankijkt je test, interesse in je toont. Hoe voelt dat? Ik wed dat dit heel anders voelt. Dit voelt waarschijnlijk goed.

Zo, nu hebben we twee identieke situaties met twee totaal verschillende emotionele uitkomsten. De ene voelt niet goed, de andere voelt heel erg goed.

Weet je wat het verschil is tussen deze twee uitkomsten?

Veronderstelling = mening = gevoel!

Zet nu je veronderstelling tegenover deze situaties, in de eerste situatie veronderstelde je dat deze persoon naar je acne zat te kijken en je daardoor wel lelijk moet vinden en je voelde je slecht, in de andere situatie veronderstelde je dat deze persoon in je geïnteresseerd was en je voelde je goed.

Maar ik weet zeker dat hij of zij naar mijn pukkels zat te kijken” zul je zeggen “ ik kan mezelf niet verbeelden dat iedereen die naar mijn acne kijkt geïnteresseerd is in me”.

Wel…weet je zeker dat die persoon naar je acne keek? Ik bedoel, ben je opgestaan en heb je gevraagd: “ Hoi, zit je naar mijn pukkels te kijken? Is het echt zo erg?”

Nee…je hebt het niet gevraagd. Je veronderstelde het, je verbeelde het je!

En je hoeft je niet te verbeelden dat iedereen die naar je kijkt in je geïnteresseerd is, dat zou trouwens wel goed zijn voor je eigenwaarde, maar stop met het creëren van negatieve emoties door te stoppen met negatieve veronderstellingen!

De meeste mensen denken dat emoties werken zoals dit:…

Gebeurtenis =  emotie!

Dit is natuurlijk niet het geval!

Hoe jij je emoties creërt!

Dit is hoe het proces werkelijk werkt!

Gebeurtenis = filtering door onderbewustzijn = emotie!

In werkelijkheid hebben alle uiterlijke gebeurtenissen geen waarde, geen betekenis, ze zijn als een leeg schildersdoek. In ons voorbeeld keek een vreemde naar je. Stop! The end! Dat is wat er werkelijk gebeurde, en dat heeft geen waarde, geen betekenis, tot jij er een waarde aan hecht of een betekenis aan geeft! En dat is wat ons onderbewustzijn doet, dat is de filter in je onderbewustzijn. Het linkt een mening of betekenis aan dat wat er gebeurd, gebaseerd op je ervaringen in het verleden!

Ik noem deze filters: je inwendige map van realiteit…wat je geloofd, je waarden, je ethiek, je taal en je geheugen zijn voorbeelden van deze filters.

Zonder in detail te treden over hoe deze filters precies werken zorgen zij ervoor dat je vergeet, onthoud en generaliseert wat er met je gebeurd, zodat de gebeurtenis past in wat je geloofd, je ervaringen en je image van jezelf!

Je kunt niet door het leven zonder deze filters. Hier is een voorbeeld van hoe deze filters je helpen:

Stel je voor dat je overnacht in een hotel in een vreemd land waar je nooit eerder geweest bent. Kun je de deur van je kamer openen? Natuurlijk kun je dat, zelfs al heb je deze deur nog nooit in je leven gezien, je geheugen heeft genoeg ervaring met allerlei deuren! Je onderbewustzijn gaat dus generaliseren en het zou kunnen gaan zoals dit:…Oké, dit is een deur…deuren gaan meestal zo open…nee, dit werkt blijkbaar niet zo…oké, soms werken ze andersom…yes, zie je wel, het werkt!

Het kan natuurlijk ook andersom werken, hiervan een klein voorbeeld:

Laten we zeggen dat je in vroegere jaren een probleem hebt gehad met een autoriteit of een instelling (belastingen- politie enz.). Als de gebeurtenis voor jou dramatisch genoeg was of meerdere keren is voorgevallen heeft je onderbewustzijn geconcludeerd dat deze figuren gevaarlijk voor je zijn. Dus, wanneer je nu een agent ziet, of een deurwaarder, raak je in de stress. Je krijgt het gevoel dat je op je tellen moet passen en uitkijken. Je onderbewustzijn gebruikt de voorbije gebeurtenissen om je te waarschuwen voor eventueel gevaar!

Laten we dit nu eens vertalen naar ons zelfbeeld, ons zelfbewustzijn. Misschien denk je dat je niet moeders mooiste bent, dat mensen je niet mogen, dat je niet kan wat anderen kunnen enz. Om bij ons eerste voorbeeld te blijven: de vreemde man of vrouw die je intens aankijkt. Op dat moment gaat je onderbewustzijn die informatie generaliseren, deleten en updaten totdat het past in het beeld wat je van jezelf hebt! Als je geloofd dat je lelijk bent, pukkels hebt en niet de moeite waard bent, gaat de uiterlijke gebeurtenis passen in wat je van jezelf denkt. Uit de duizenden mogelijkheden die er zijn voor deze gebeurtenis, pikt het datgene wat past bij wat je geloofd! Elk bewijs van het tegengestelde is onmiddellijk gewist, dus als de betreffende persoon dan naar je toe zou komen en je aanspreekt ben je direct op het ergste voorbereid!

Je ziet alleen wat je geloofd!!!

Hoe is dit alles nu gerelateerd aan je prettig of onprettig voelen?

Als je uiterlijk je een ongelukkig gevoel geeft is dit gecreëerd door je inwendige map van realiteit! Dingen die gebeurd zijn in het verleden hebben gezorgd voor een bron van geloof over jezelf. Deze herinneringen hebben meestal een heleboel emotionele lading ( ik noem het weleens emotionele afval) Gebeurtenissen triggeren deze emotionele lading van voorbije voorvallen in je huidige ervaringen en creëren het ongelukkige gevoel.

Je kent vast wel de uitdrukking – push the button – wel, dit is de betekenis daarvan. We hebben allemaal deze knoppen en de buitenwereld drukt daar constant op! Deze knoppen zijn in je onderbewustzijn verbonden met de bijpassende – negatieve of positieve – gevoelens! Als iets of iemand erop drukt linkt je onderbewustzijn de emotioneel bijpassende lading naar je huidige ervaring en reageer je identiek. Dat is ook de reden waarom mensen erg boos kunnen worden om ogenschijnlijke futiliteiten, het is niet dat de gebeurtenis zo erg is, maar het is het feit dat iemand – pusht the button – en die was gelinkt aan een heleboel emotionele afval!

Hetzelfde gebeurd er als jij jezelf ongelukkig of boos maakt, of je niet prettig voelt!!!

De gebeurtenis die je dat gevoel geeft stelt meestal helemaal niet zo veel voor, het is alleen dat het verbonden is met een hele rits slechte herinneringen uit je verleden. In je onderbewustzijn heeft die gebeurtenis een negatieve lading en die reflecteert je huidige reacties, gevoelens en emoties.

Oké, dit is een interessante theorie, maar laten we eens kijken hoe je dit kan veranderen!

De theorie in de praktijk!

Met een paar redelijk simpele mentale processen kun je de knoppen deactiveren, de linken deleten! Zodat, wanneer iemand op de knop drukt, dit niet direct herleid wordt naar de emotionele lading die eraan vast zit.

Maak de knop neutraal!

In ons voorbeeld: iemand kijkt naar je…dat is alles…period. En je hoeft dan niet door de hele emotionele achtbaan.

De basis van het probleem is dat dit alles gebeurd in je onderbewustzijn! Zolang het niet bewust gemaakt wordt kun je het niet veranderen.

Je eerste uitdaging is: weten dat het gebeurd en waarom en hoe het gebeurd!

Maak het bewust!

Je gedachten, je meningen, je geloof, je focus creëren je gevoelens en emoties!

Gelukkig zijn dit dingen je bewust onder je controle hebt als je eenmaal weet hoe die dingen zijn ontstaan en hoe ze werken.

De meeste mensen beseffen dit niet, werken hier niet aan en leven op de automatische piloot!

Je grootste uitdaging is om je bewust te worden wanneer je automatische piloot je focust op het negatieve, en dan bewust gaan kiezen voor een ombuiging naar het positieve!

Hier is een goede manier om je daarbij te helpen:

Zorg dat je een notitieblokje bij je hebt. Als je voelt dat iemand op je button drukt en je negatieve gevoelens triggerd, maak dan een aantekening van de situatie. Realiseer je wat er door je hoofd gaat op dat moment, wat je denkt en hoe je reageert. Doe dit iedere keer als deze negatieve gevoelens de kop op steken. Maak ze bewust!

Als je op automatische piloot reageert zal het enige tijd duren voor je jezelf bewust bent van de triggers. Maar als je volhoud zul je merken dat het makkelijker wordt om deze gebeurtenissen te herkennen en je jezelf ervan bewust te maken. Eenmaal in je bewustzijn kun je bewust kiezen waarop jij je wil focussen.

Zo krijg je langzaam maar zeker meer controle over je emoties en kies je ervoor om gelukkiger, gezonder, zelfbewuster en intenser te gaan leven! Je laat je niet meer meeslepen door je emoties en hecht niet meer zoveel waarde aan wat anderen van je vinden of hoe ze over je denken, maar maakt je eigen bewuste keuzes! Je leert weer gelukkig en tevreden te zijn met wie en wat jij echt bent!

To Your Health and Happiness!

Lizzy - 15-12-2008 ©

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com