Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Rol van vitale stoffen bij atherosclerose.

De ontwikkeling van atherosclerose (aderverkalking) is een jaren- of tientallen jarenlang proces, waarbij de aderen steeds meer verharden en op lange termijn door afzettingen (plaques) vernauwen. Deze afzettingen bestaan onder andere uit cholesterol en calciummoleculen en andere bestanddelen. De plaque-afzettingen kunnen zo sterk toenemen dat ze de bloedtoevoer naar de hartspieren of naar de hersenen afbinden. Het resultaat hiervan is een hartaanval of beroerte.

De hoofdoorzaak van atherosclerose is de ontoereikende voorziening van vitaminen en andere microvoedingstoffen van de vaatwandcellen. Deze ondervoeding leidt tot een verzwakking van de vaatwanden en hierdoor ontstaan scheuren en laesies. De beste biologische reparatiefactor voor de vaatwanden waarover het lichaam , bij gebrek aan vitale celstoffen, beschikt, is cholesterol dat in de vorm van lipoproteïnen zoals LDL en Lp(a) door het bloed wordt vervoerd. Vooral Lp(a), een bijzonder kleverige lipoproteïne, hoopt zich op in de scheuren in de vaatwand en bevordert op deze manier het ontstaan van atherosclerotische plaques.

Het doel van het innemen van vitale celstoffen bij atherosclerotische afzettingen is vooral het bevorderen van de stabiliteit en elasticiteit van de bloedvaten, de opbouw en de bescherming van bindweefsel en de afbraak van afgezette plaques.

De vorming van stabiel en elastisch bindweefsel hangt van een optimale collageenproductie af. De collageenproductie wordt gestimuleerd door vitamine C. Samen met het sporenelement koper, zorgt viamine C voor de verbinding en de sterkte van de collageenfibrillen. de natuurlijke aminozuren Lysine en Proline zijn belangrijke bestanddelen van de collageenmoleculen en vormen ongeveer een kwart van de opbouw van collagenen. Chondroitinsulfaat en N-acetylglucosamine zijn natuurlijke stoffen, die zich tussen de collageenfibrillen vormen en hierdoor de sterkte en de stabiliteit van het bindweefsel nog verder verhogen.

Vooral proline en lysine vervullen nog een andere belangrijke functie bij de regeneratie van atherosclerotische afzettingen. Ze zijn de "Teflonsubstanties" die een soort beschermingslaag rondom de Lp(a)-moleculen aanleggen en de kleverigheid verwijderen. Hierna kunnen de moleculen zich niet langer aan scheuren hechten, maar lossen zich op en worden met de bloedstroom naar de lever vervoerd en daar afgebroken. Proline en Lysine hebben een preventieve werking omdat ze het vastkleven van meer vet reduceren.

Meer info over atherosclerose? Stel uw vraag hier!

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com