Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Anijs

Latijnse naam: Pimpinella Anisum.

Wat is het!

De ongeveer 50 cm hoge anijsplanten met hun grijsgroene tot bruinige zaden waren al in de Oudheid in Egypte, Syrië, Griekenland en Cyprus bekent als specerij en geneesmiddel.

Om zijn karakteristieke smaak te ontwikkelen heeft anijs veel zon nodig, daarom wordt de plant hoofdzakelijk rond de Middellandse Zee, voornamelijk in Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Bulgarije op akkers verbouwd. Ook in India, Rusland en Midden- en Zuid Amerika is anijs wijdverbreid.

Anijsplanten behoren tot de familie van de schermbloemige. Deze licht zoet ruikende plant met peterselieachtige blaadjes vormt bloeiwijzen met losse schermen, daarin zitten de kleine witte bloempjes waaruit zich de zaadjes ontwikkelen. Na rijping wordt de plant geoogst en de zaadjes eruit geslagen.


Smaak en aroma!

Anijs ruikt en smaakt kruidig scherp en is zoet aromatisch. Anijs smaakt ook een beetje als een mengeling van venkel, dille, karwij en komijn.


Gebruik!

Anijszaden zijn heel of gemalen te koop. Het sterkste aroma ontwikkeld zich bij de geplette anijs. Anijs wordt vooral gebruikt voor het kruiden van speculaas, taai taai, brood en gebak.

Het smaakt ook uitstekend bij zoete gerechten zoals vruchtensalades, peren- en appelcompote, griesmeelgerechten en pruimenmoes. Er worden likeuren van gemaakt, in Frankrijk Pastis, in Noord Afrika Anisette, in Griekenland Ouzo, in Turkije Raki, in Egypte Arak en in Italië Sambuca.

De bladeren van de anijsplant smaken rauw en gekookt ook heerlijk.


Bewaren!

Droog, koel en donker in een stevig gesloten pot is anijs 12 maanden houdbaar.


Gezondheidstoepassingen!

Anijsthee verzacht hoest en verkoudheden.

Werkt kalmerend en slaapbevorderend

Geeft een zuivere adem.


Tip!

Hele zaden die worden geplet in de vijzel ontwikkelen het dubbele aan aroma dan de reeds gemalen anijs. Gemalen anijs verliest zeer snel zijn kracht, daarom in kleine hoeveelheden kopen en snel verbruiken. Anijs heeft een uitgesproken sterke smaak dus zuinig gebruiken, vaak is een snuifje al genoeg.

 

 

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com