Home
Warriors For Health
Wie ben ik?
Gezondheidsnieuws
Onderzoeken
Food for Thought
Gezonde voeding
Medicinale Cannabis
Kruiden-Specerijen
Gezonde recepten
Natuurlijk mooi
Filmpjes
Ander nieuws
links
Fotoalbum
Disclaimer

Drie statie portretten van Willem.A. ...Kosten:... bijna 4 ton!

"U leest het goed, drie staatsie portretten van bijna vier ton! Waarom moeten die schilderijen van de koning zoveel geld kosten?"


We worden overstelpt met somber nieuws over onze economie. De overheid gaat opnieuw fors bezuinigen en de koopkracht zal dalen. Het is aan onze nieuwe koning om al deze narigheid tijdens de troonrede voor te lezen.

Maar hoe vallen die bezuinigingen te rijmen met een bijzonder persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst dat ik vorige week in mijn mailbox kreeg?


'Out of the blue' is bekend gemaakt dat er drie schilderijen van de koning komen en dat gaat 370.000 euro kosten. U leest het goed, drie staatsieportretten van bijna vier ton! Waarom moeten die schilderijen van de koning zoveel geld kosten? Heel simpel: het maken van die doeken gaat ‘op zijn Nederlands’. De RVD en het Ministerie van Onderwijs geven het belastinggeld namelijk aan het Mondriaan Fonds. Dit stimuleringsfonds gaat het hele project in gang zetten en doet dat nogal omslachtig.


Hou je vast: het Mondriaan Fonds stelt drie zogenoemde scouts aan die namen van kunstenaars gaan aandragen. Een speciaal opgericht expertcomité stelt uit deze lijst een shortlist samen. De geselecteerde kunstenaars maken met een ‘werkbudget’ een voorstudie. Op basis van deze voorstudie kiest het expertcomité welke kunstwerken vervolgens ook echt worden gemaakt. Uiteindelijk gaat het om drie verschillende, ‘tweedimensionale’ portretten.

Dit ‘geintje’ kost dus 370.000 euro, want iedereen en alles moet hier natuurlijk aan verdienen. Het geld gaat naar de materiaalkosten, ‘het honorarium voor de opdracht’, de voorstudies, de scouts, het expertcomité en het afkopen van de rechten van de drie uiteindelijke kunstwerken. Ergens in 2014 kunnen provincies, ministeries en gemeenten replica’s van schilderijen -wederom van onze belastingcenten- bestellen om op te hangen in zaaltjes, gangen en hallen.


Waarom zo ongelofelijk veel ‘gedoe’ voor een schilderij van de koning? Dat kan toch veel makkelijk, effectiever en bovenal goedkoper. Benader gewoon een goede kunstenaar en vraag of hij een fraai tafereeltje van de koning wil schilderen. Grote kans dat deze persoon het zo’n eer vindt dat hij het voor nop doet. En als de kunstenaar er toch geld aan wil verdienen, wat natuurlijk zijn goed recht is, dan geef je hem of haar 10.000 euro… of zoiets. Klaar! Heb ik toch weer even 360.000 euro bespaard.


En waarom drie schilderijen? Is eentje niet meer dan genoeg? Kan je het over een jaar of tien nog een keertje herhalen. In tijden van bezuinigingen en koopkrachtdalingen vind ik het in ieder geval een compleet verkeerd signaal. Opvallend genoeg ligt niemand er wakker van, want ik lees of zie er niks over.

Ik geeft toe: vier ton staat in geen verhouding tot de 6 miljard van Rutte, maar het gaat om het principe. En trouwens, er zijn al staatsieportretten. Prachtige foto’s mét hermelijnen mantel, ik zie ze al overal hangen. Laat het daar voorlopig bij en kom pas met dit soort peperdure projecten als het geld weer met bakken binnenkomt. Maar ik vrees dat de koning morgen meldt dat dat nog wel even gaat duren.


"Benader gewoon een goede kunstenaar en vraag of hij een fraai tafereeltje van de koning wil schilderen. Grote kans dat deze persoon het zo’n eer vindt dat hij het voor nop doet."


Auteur: Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/column/antoin-peeters/dure-staatsieportretten

Top
©Warriors For Health - FreePeopleAgency  | lizzy@warriorsforhealth.com